Científics i investigadors explicaran la realitat climàtica actual per fer partícip la ciutadania

Josep Cabayol, president de Solidaritat i Comunicació (SICOM), Robert Savé, investigador de l’Institut de tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i professor de la UAB i Gabriel Borràs, biòleg, han presentat avui des del Col·legi de Periodistes la Jornada “Realitat climàtica = emergència climàtica” que tindrà lloc dissabte dia 6 a l’espai veïnal de Calàbria 66, obert al públic i que es podrà seguir en streaming.

Una cinquantena de científics i investigadors de diversos àmbits oferiran informació, dades claus i propostes de futur perquè la ciutadania prengui consciència de la gravetat de la situació que estem vivint i “pugui decidir si és necessari pressionar els polítics perquè es produeixin els canvis imprescindibles per tenir futur i vida”, apuntava Cabayol.

El canvi climàtic, l’escalfament global o la crisi mediambiental, afegia el president de SICOM, són temes d’una gran complexitat que afecten la temperatura, les pluges, l’aigua, l’energia, abandonament dels combustibles fòssils, la sobirania alimentària, les migracions, l’educació, entre molts d’altres, i aquests seran els temes que ocuparan la jornada.

Minuts després va llegir la carta que van adreçar als futurs ponents en la qual constitueix una exposició clara dels motius de la jornada en la qual “científics i investigadors relacionats amb el clima, amb les causes i les conseqüències del canvi climàtic puguem adreçar-nos a la ciutadania per explicar quina és la situació real, quin el grau d’amenaça, com és d’intensa la necessitat d’actuar de manera immediata per garantir una societat sostenible i resilient.” Els organitzadors van demanar la participació a títol individual per garantir la total llibertat dels ponents i evitar els condicionaments de les institucions per a les quals treballen.

Les intervencions, d’uns deu minuts per ponent, s’aniran succeint des de les 9 del matí a les 9 de la nit, per exposar la situació del seu àmbit de coneixement amb un llenguatge entenedor. Segons aclaria Cabayol, hi ha una clara voluntat en el fet d’aplegar científics i investigadors en un mateix espai de mostrar que la complexitat del canvi climàtic és tal que necessitem treballar plegats per donar resposta, tant des de la comunitat científica com de la societat civil i els moviments socials. Un bon exemple d’això és la taula rodona que se celebrarà a les 16 h que aplegarà diverses marees amb els joves de Friday4Future i alguns representants d’Extinction Rebellion, ambdós activistes contra el canvi climàtic.

La situació Catalana

Catalunya compta amb una Llei sobre Canvi Climàtic i ha estat també pionera en posar en marxa l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, es realitzen informes, que segons Robert Savé, el que desprenen és que no hem avançat. Borràs afegia, “Si hem decidit fer la jornada és perquè la realitat del planeta va en direcció contrària dels compromisos que es van adquirir a París el 2015.” Les emissions de gasos d’efecte hivernacle fa dos anys que van en augment. A Catalunya hi ha hagut un increment del 2,6%, segons l’inventari de l’Oficina de Canvi Climàtic el 2016. La solució, apunta Borràs, passa sobretot i especialment per reduir la crema de combustibles fòssils (carbó, petroli, gas natural, per exemple), tota la resta de mesures poden ajudar però no seran definitives.

Conferència de les jornades