“Per la nostra salut”: Surt al carrer el 7 d’abril

18.03.2019 - Barcelona - Enric Feliu - Redacción Barcelona

“Per la nostra salut”: Surt al carrer el 7 d’abril

Fa uns mesos representants de sindicats i moviments socials de tota Europa es van reunir a Barcelona per a impulsar conjuntament, i dins el marc europeu, la Jornada del 7 d’abril com a jornada d’acció europea contra la mercantilització i la privatització de la Salut i a favor de la Protecció Social. “Per la Nostra Salut”.

Cada país té les seves lluites i dinàmiques. A Anglaterra, el “National Health Service” (el servei públic de salut britànic i model  per a gran part de països) es defensa i fa front a les grans corporacions que volen fer negoci a costa de les privatitzacions. A França, avui en dia, el tancament de centres hospitalaris genera els anomenats deserts mèdics a l’interior de França, espais sense assistència hospitalària i amb falta de metges locals, un greuge més dels que es fan ressò els activistes dels “gilets jaunes”. A Itàlia la necessitat d’un veritable sistema d’assistència sanitària públic ha fet que antics hospitals hagin estat reocupats  amb serveis hospitalaris voluntaris. No podem oblidar Catalunya, on tenim, a més a més, el projecte de llei de “contractes d’atenció a les persones”, una eina de destrucció massiva del nostre servei públic si cauen mans d’un Conseller com Boi Ruiz. La situació precària dels treballadors, tant de l’atenció primària com de l’hospitalària, no ha estat corregida malgrat les vagues dels darrers mesos. I no oblidem la falta de desenvolupament reglamentari de la llei d’assistència sanitària universal del parlament de Catalunya que, encara avui, ens fa parlar d’exclusió sanitària.

Però, en els fons, la lluita és global. De tots i de totes. De Nord a Sud i de l’Est a l’Oest. Per això  la Xarxa Europea contra la Privatització i Comercialització de la Salut i Protecció Social vol destacar que els mecanismes de privatització i comercialització de la salut i la protecció social s’estan expandint a tot Europa, impulsats per polítiques neoliberals amb el mantra “tot per al mercat”.

Aquesta observació es basa en les realitats de molts països i una àmplia gamma de sectors de salut i protecció social.

La comercialització de la salut té conseqüències desastroses sobre l’accés a l’atenció sanitària (tan geogràfica, econòmica, temporal, cultural …) [1] i, per tant, comporta una exclusió creixent de grups importants dins de la població; dones, joves, aturats, persones grans, persones amb discapacitat, migrants… que en són les primeres víctimes.

La precarietat, la por i la resignació que han aparegut han creat un terreny fèrtil per a la demagògia de l’extrema dreta.

La inexistència d’una Europa social i les seves polítiques neoliberals permeten a les autoritats locals referir-se a Europa com a única causa i única responsable de tots aquests mals.

Més que mai, la Xarxa Europea reafirma la necessitat de protegir i generalitzar el patrimoni social europeu dels sistemes de protecció social com la seguretat social, però també les polítiques socials encaminades a abordar els determinants socials de la salut (educació, habitatge, condicions laborals, medi ambient, etc.) [2], segons es proclama a la mateixa Carta Social Europea.

Davant aquesta situació els participants en la trobada de Barcelona:

  • van decidir continuar i intensificar les accions incloses en l’Any Europeu per a la lluita contra la mercantilització de la salut el 7 d’abril de 2018.
  • van aprovar la proposta adjunta d’un compromís, que es presentarà per la seva aprovació als grups parlamentaris i candidats europeus a les eleccions europees de maig de 2019
  • van decidir, com a part d’una mobilització europea, organitzar a Brussel·les, al voltant del 7 d’abril de 2019, el Dia Europeu contra la comercialització de la salut, en una manifestació europea i una conferència amb els grups parlamentaris signants ( http://europe-health-network.net/spip.php?article232&lang=es )
    El nostre objectiu: difondre els principals principis que han de garantir l’acció política europea en l’àmbit de la salut.
  • mentrestant cal informar, sensibilitzar i mobilitzar localment, a través d’organitzacions, membres i xarxes aliades, per crear un front frontal unitari i plural.

El nostre objectiu: convergir en les lluites locals per defensar la salut pública amb una capacitat real d’acció en làmbit europeu i
lluitar per una salut pública per a tothom!

Fem com els joves que omplen els carrers i les places de les ciutats  i pobles europeus per l’emergència climàtica i la manca de resposta política davant aquesta situació.

Omplim els carrers i cridem “Per la nostra Salut!”.

Fes-ho perquè t’hi va la vida.

Categories: Comunicats de premsa, Europa, Salut

Newsletter

Enter your e-mail address to subscribe to our daily news service.

Search

 

video 10 anys Pressenza

Documental: RBUI, nuestro derecho a vivir

App Pressenza

App Pressenza

Llibertat presos polítics!

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

Arxius

Except where otherwise note, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.