Els alcaldes i les alcaldesses de la ciutat de Barcelona, Madrid, Zaragoza, València, Nàpols, Palerm, Siracusa, Milà, Llatina i Bolonya es van reunir a Roma el 9 de febrer del 2019 per a declarar el següent:

  1. La Mediterrània ha estat la llar en comú de civilitzacions mil·lenàries, en les quals l’intercanvi cultural ha significat progrés i prosperitat. Avui s’ha convertit en la fossa comuna de milers de joves que troben la seva mort a causa de l’absència de canals d’entrada legals i assegurances. Les ciutats, llocs de convivència entre homes i dones de diferents orígens i refugi per a migrants i sol·licitants d’asil, observen amb sorpresa la tendència dels estats europeus en contra dels drets de les persones que intenten creuar el Mediterrani.
  2. Considerem legítim l’objectiu d’escapar de la violència o la falta d’oportunitats i llibertats democràtiques, i creiem que la solució és la pau i la democràcia. D’igual manera creiem que les migracions han de gestionar-se de manera ordenada i coordinada per diversos organismes governamentals. També reconeixem que els nouvinguts han de tenir els mateixos deures i drets com qualsevol altre ciutadà.
  3. El tancament dels ports italians i maltesos als vaixells de rescat i el recent bloqueig burocràtic en els ports espanyols i italians dels vaixells d’Open Arms, Aita Mari, SeaWatch3, juntament amb el dels ports francesos, són exemples pràctics de com Europa també s’està enfonsant.
  4. Creiem que Europa naufraga quan viola la llei del mar, quan redueix els mitjans dels seus guardacostes, quan acusa de tràfic de persones als qui rescaten a migrants, que és el que els estats haurien de fer, i també quan intenta cancel·lar els mecanismes de la solidaritat a les nostres ciutats. Naufraga quan els governs europeus amaguen les seves pròpies banderes i suposades solucions pràctiques, es neguen a ajudar-se a si mateixos en solidaritat per a abordar el problema dels fluxos migratoris a causa de conflictes regionals. S’enfonsa el projecte europeu quan les armes es venen i el conflicte es nodreix en el sud i l’est del Mediterrani sense assumir cap responsabilitat, quan s’aixequen murs per a crear àrees de foscor informativa i humanitària, quan es tanquen les fronteres comprant governs de tercers i pagant exèrcits estrangers per a fer el treball brut. S’enfonsa quan confon a les víctimes dels conflictes amb els seus assassins, com l’està fent l’extrema dreta europea.
  5. Hem de salvar a Europa de si mateixa. Ens neguem a creure que la resposta europea a aquest horror sigui la negació dels drets humans i la inacció enfront del Dret a la Vida. Salvar vides no és un acte negociable i negar la partida o arribada als vaixells al port és un delicte. Forçar a les persones a viure en un clima de creixent desigualtat en totes dues ribes del mar és una solució a curt termini que no garanteix cap futur, especialment quan els fluxos migratoris més imponents es produeixen en seguir altres rutes més no les marítimes.
  6. Les ciutats presents volen reconèixer l’acció i el coratge de la societat civil representada pels vaixells d’Open Arms, SeaWatch, Mediterranea, Aita Mari, SeaEye, del vaixell pesquer de Santa Pola, l’alcalde de Riace, la Guàrdia Costanera italiana i el Salvament Marítim espanyol, així com totes les organitzacions humanitàries que operen a les fronteres. Exigim que els governs d’Itàlia, Espanya i la Comissió Europea abandonin l’estratègia de bloquejar-los i criminalitzar-los.
  7. Avui ens hem reunit a Roma per a segellar una aliança entre ciutats europees que donen suport a les organitzacions humanitàries i als vaixells d’ajuda europeus al Mediterrani. Al mateix temps, les ciutats europees continuaran treballant juntes per a combatre la involució dels principis fundadors de la Unió Europea i per a portar el projecte europeu a flotació. Una aliança en el mar i una altra en la terra per a un Mediterrani amb un futur per davant.

Al final de la reunió vam tenir l’oportunitat de reunir les reflexions de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau i l’alcalde de Palerm Leoluca Orlando. Et convidem a veure els vídeos curts a continuació.

Entrevista amb Ada Colau:

 

Entrevista a Leoluca Orlando: