García Berrio ha assistit a la VI Marxa per la Dignitat que ha recordat, com cada any, als 15 migrants que van morir el 6 de febrer del 2014 a la Platja del Tarajal (Ceuta), quan intentaven entrar a Espanya per mar. La marxa d’aquest any ha estat convocada amb el lema “Cap persona és il·legal”

Andrés García Berrio, advocat penalista i director de Iridia, associació que treballa a Catalunya per la defensa dels Drets Humans, compta amb una àmplia trajectòria en l’activisme i la lluita social i és un defensor convençut del tancament dels CIEs en tota Espanya, als quals considera presons, atès que priven de llibertat a persones que no han comès cap delicte.

Un any més, se li celebra la Marxa per la Dignitat en memòria de les víctimes del 6-F Què opines sobre aquell dia i que encara no s’hagi aclarit el que va passar?
El 6F va ser un dels crims d’Estat més greus en la història recent del nostre país. Ens estan robant el dret a la veritat i a la justícia. Hi ha proves clares de la implicació de la Guàrdia Civil, però no s’han dut a terme per part de l’Estat les proves necessàries per a aclarir què va passar, ni ha estat tampoc aquesta la voluntat del Jutjat de Ceuta. No obstant això, la societat civil i les acusacions populars van posar damunt de la taula l’existència d’uns testimonis i això ha fet que la causa no s’arxivi, però hi ha un gran retard a l’hora de poder interrogar a aquests testimonis. Fa falta un canvi en el jutjat de Ceuta.

Quin recorregut creus que tindrà la causa? Caldrà recórrer a instàncies superiors al Jutjat de Ceuta?
És clau el que puguin aportar en la declaració aquests dos testimonis. Potser es continua allargant. És una vergonya que portem 5 anys d’instrucció en aquesta causa que s’hauria d’haver investigat amb la major celeritat possible. Crec que s’ha generat un mantell d’impunitat que s’està trencant gràcies al treball d’organitzacions, que estan portant l’acusació particular, i jo crec que aquestes organitzacions estan convençudes que si aquesta causa s’acaba arxivant, segurament acabi en el Tribunal Europeu de Drets Humans

“És una vergonya que portem 5 anys d’instrucció en aquesta causa”

Què et sembla la proposta conjunta dels governs de Ceuta i Melilla, tots dos en mans del Partit Popular, per a sol·licitar que es permeti la “repatriació” dels Menors Estrangers no Acompanyats?
Deportar nens i nenes de forma forçosa, hauria de ser motiu suficient perquè la gent decent posi damunt de la taula el seu rebuig total a aquest sistema de control migratori que vulnera per complet els drets humans. Venen temps de resistència i hem de treballar amb la major intel·ligència per a establir aliances a nivell estatal i internacional. Cal plantar cara d’una forma positiva i constructiva. No cal posar tant el focus en els missatges dels partits de dreta i d’extrema dreta i sí en què la gent no vol ser mala persona. Hi ha tot un grup d’interès social, polític i mediàtic que vol convertir a la nostra societat en una societat de segona quant a valors. Cal deixar clar que és possible defensar els drets humans i alhora un model de control dels fluxos migratoris.

“Venen temps de resistència i hem de treballar amb la major intel·ligència”

Creus que aquestes postures obeeixen a la deriva de la Unió Europea cap a postulats molt conservadors en matèria de migració i asil?
Hem analitzat poc el racisme i la tradició colonial a l’hora d’estructurar les nostres societats. Actualment segons el color de pell o el lloc de naixement, la vida d’unes persones val menys que les d’unes altres. Cal posar en el centre de quina manera podem establir noves aliances i treballar en la lluita contra el racisme. Les polítiques europees responen a una lògica racista que invisibiliza a les minories i plantegen un model que en cap cas satisfà ni garanteix els drets humans”.

“El contrari a la memòria és l’oblit i sense memòria no podem tenir capacitat d’avançar”

Finalment és necessari venir a Ceuta tots els 6 de febrer?
A més de per la causa del Tarajal, que no és poc, crec que és un dels majors crims d’Estat, també ha de plantejar-se ja com un dia de lluita a nivell estatal contra les morts a les fronteres. Crec que aquest dia és imprescindible i animem a les companyes de Ceuta i d’Andalusia al fet que el continuïn convocant perquè el contrari a la memòria és l’oblit i sense memòria no podem tenir capacitat d’avançar.

Mostra d’imatges de la VI Marxa de la Dignitat, que aquest any ha estat convocada amb el lema “Cap persona és il·legal”.

 

Recordem que el 6 de febrer de 2014 migrants africans intentaven entrar a Espanya per mar i, en arribar a la Platja del Tarajal, 15 d’ells van morir. No és clar si tal desgràcia va ocórrer per acció o falta d’acció de la Guàrdia Civil, que es trobava en el lloc. La causa judicial no avança i ja són cinc anys que està en el Jutjat de Ceuta.

El artículo original puede encontrarse en el sitio web de nuestros asociados