Entrevistem el col·lectiu “See you in Iran”, l’objectiu del qual és donar a conèixer la realitat sociocultural iraniana en l’àmbit internacional i contribuir a canviar el relat, fonamentat en l’odi, que els grans mitjans occidentals ofereixen sobre Iran. A més de les sancions econòmiques i polítiques que s’han imposat a Iran durant decennis, també la producció cultural iraniana ha estat ignorada. L’agrupació es proposa donar a conèixer el material sociocultural produït al país, així com representar a les poblacions marginades i a les narratives ignorades mitjançant diversos aparells com; una casa cultural que organitza esdeveniments, tallers, xerrades i exposicions; una plataforma de viatges; una comunitat online; un hostel i una xarxa de mitjans de comunicació. “See you in Iran” es proposa canviar la imatge instal·lada en l’imaginari de gran part de la població occidental, d’un territori sumit en el caos i la repressió, per una imatge més propera a la realitat del país.

Pressenza– Els mitjans occidentals ofereixen una imatge d’Iran com un país amenaçador i desestabilitzador de la pau mundial. Com és la vida de la gent comuna a Iran?
See you in Iran– La imatge que els principals mitjans de comunicació donen sobre Iran està alineada amb els interessos dels estats que es beneficien d’aïllar el país i aquesta imatge està molt lluny de la realitat de país. En realitat, la situació de vida a Iran, com en qualsevol altre país, està barrejada amb la seva història i geopolítica, factors sense els quals és impossible analitzar l’estat actual.

Pressenza– Durant l’últim any el valor del rial (moneda iraniana) s’ha devaluat per tres, el preu de la matèria primera importada s’ha disparat i la inflació ha augmentat més del 50%. Quina és la situació econòmica actual a Iran?
See you in Iran– La situació econòmica per a la majoria de la població no és bona. Encara que part del problema es deu sens dubte a una mala gestió interna, la maquinària propagandística ha exercit un paper important en la recent caiguda en picat de la moneda nacional i l’augment de la inflació.

Pressenza– Després que els EUA revoquessin l’acord sobre el programa nuclear en 2015, aquest país va iniciar una sèrie de sancions a Iran. Com afecta el bloqueig estatunidenc a la població iraniana?
See you in Iran– El restabliment de les sancions és part dels molts infowars que han estat llançats per l’administració Trump. El govern dels Estats Units no ha deixat de desinformar en les xarxes i en els mitjans, ha desafiat sense fonament als inspectors de l’OIEA (Agència Internacional de l’Energia Atòmica) i ha utilitzat un meme de Joc de Trons per a regodearse sobre la desestabilització econòmica d’Iran (Trump va mostrar la seva foto en el seu compte de Twitter amb el lema “Les sancions s’acosten”, inspirat en el famós “Winter is Coming” de Joc de Trons). A més, està revivint vells mites, com que el poble iranià és una víctima impotent que necessita al màxim salvador blanc. Tot això recorda la retòrica dels Estats Units respecte a Afganistan i l’Iraq en 2001 i 2003, respectivament.

Pressenza– Quina és la vostra opinió sobre l’acusació estatunidenca que defineix a Iran com “el principal patrocinador del terrorisme internacional”?
See you in Iran– Iran sempre ha estat considerat com un punt estratègic a la regió, per la qual cosa les potències occidentals mai han deixat d’interferir en els seus assumptes interns en els últims dos-cents anys. Les estratègies entremetedores han anat des de l’intervencionisme i la interferència en el sistema polític iranià fins a les sancions econòmiques i l’estigmatització del país, principalment a través dels principals mitjans de comunicació, que han cobrat un enorme impuls en les últimes dècades. Per tant, etiquetar a Iran com el major patrocinador del terrorisme global per Trump i la seva banda no és una sorpresa, especialment en un moment en què la innegable presència destructiva dels Estats Units a Orient Mitjà ha amplificat directament el caos i la carnisseria a la regió com es pot presenciar a Líbia i Síria.

Pressenza– Quina és la vostra opinió sobre la fallada de la Cort Internacional de Justícia de les Nacions Unides sobre l’aixecament parcial de les sancions imposades a Iran?
See you in Iran– L’actual administració bel·licista dels Estats Units ha devaluat a totes les institucions que tenien un paper que exercir en matèria de drets humans i de la societat civil. La fallada mostra, una vegada més, que un país que es retira d’un acord reconegut internacionalment no està considerant al tribunal de justícia de l’ONU.

Pressenza– “See you in Iran” és un col·lectiu ampli que realitzeu nombroses activitats. Quin és el projecte de “See you in Iran”?
See you in Iran– Seguretat, ordre i democràcia al “Nord Global” i caos, supressió i guerra al “Sud Global”, són dues cares de la mateixa moneda. Aquesta dicotomia es deriva d’un discurs egoista, bel·licista i supressor que es posa per sobre de tot i que considera que la seva supervivència depèn de l’abolició de qualsevol altra forma de pensar.

La ideologia del “self-other” aviat perjudicarà poblacions cada vegada més grans, com ja ha ocorregut, fins a cert punt, quan els atacs terroristes ja no es limiten a les fronteres i tenen lloc tant al “Sud Global” com al “Nord Global”. Però hi ha un altre panorama, el que està més proper a la realitat. El retrat que mostra a Iran com un territori en guerra i caos és tan poc realista, com el retrat d’un “Nord Global” segur, ordenat i democràtic, però els principals mitjans de comunicació tracten de transmetre aquest paisatge dicotomizado. La interiorització d’aquesta perspectiva fa que els ciutadans del “Nord Global” es tornin obedients i satisfets amb les meres il·lusions de llibertat i seguretat, i que la població del “Sud Global” es torni passiva i immòbil, ja que només troben condemnes esperant en cada cantonada. Per tant, la percepció del “Nord Global” en països com Iran és extremadament esbiaixada.

El fet és que cadascun tria una forma de vida d’acord a les seves circumstàncies, però la bretxa en el nivell de vida entre el “Sud Global” i el “Nord Global” no és tan gran com perquè el “Sud Global” sigui identificat amb la “guerra” i el “caos”. A més, la plaga del neoliberalisme que s’ha estès per tot el planeta no és molt menys nociva al “Nord Global” del que ho és als països del “Sud Global”. Per tant, nosaltres, com a habitants de la terra, vivim en moments en què la font del sofriment és compartida i es necessita un compromís mutu i un front unificat per a canviar la situació, ja visquis a París o a Teheran.

La situació actual necessita ser transformada mitjançant la unió i l’afinitat i aquesta unió ha de formar-se entorn de l’objectiu col·lectiu de canviar la visió dicotòmica dels éssers humans. L’intent de l’organització “See you in Iran” és canviar la mirada existent a través dels mitjans de comunicació que s’alimenten de la ideologia polaritzada. Al mateix temps, tractem de desafiar i confrontar la “iranofobia” sent un aparell que proporciona un espai perquè persones de diferents parts del món es connectin millor entre si i canviïn la imatge d’Iran a través de narratives no filtrades de viatgers.
També intentem dirigir l’organització de forma democràtica i amb un model de negoci alternatiu. Esperem que persones de diferents països ens acompanyin en aquest camí i que surtin de la seva zona de confort per a formar una connexió més directa amb els habitants de països com Iran.