Els dies 26 i 27 d’octubre, en la seu de Barcelona Activa, va tenir lloc el XVII simpòsium de la Xarxa Renda Bàsica. Allí es van poder exposar els aspectes bàsics d’aquesta proposta, així com altres aspectes més tècnics, polítics i socials. Com ja s’esmenta en la mateixa web, “La renda bàsica universal pot ser la clau per a aconseguir una societat més igualitària en la qual es garanteixin uns ingressos vitals i la llibertat per a tota la ciutadania”.

Després de la benvinguda el primer dia a càrrec de Daniel Raventós, president de la Xarxa, i de Sara Berbel, Gerent de Política Econòmica i Desenvolupament Local i Directora General de Barcelona Activa, aquesta última va exposar “Una Renda Bàsica per a la igualtat”, on va destacar l’aportació que representaria una Renda Bàsica Universal Incondicionada (RBUI) per a la igualtat de gènere i apoderament de les dones.

A continuació es va desenvolupar la taula rodona “Projectes i experiments de renda bàsica i finançament”, on Lluís Torrens, Jordi Arcarons i Bru Lain van anar exposant en el seu torn els detalls d’un nou model de finançament, realitzat gràcies a l’aportació d’alguns milers de declaracions de la renda de 2014, amb un nivell de detall superior dels que es van usar per desenvolupar el primer model el 2010. Aquestes dades i aquest model són representatius, de tota Catalunya. Més enllà de les noves dades aportades, que van permetre ajustar millor els 12 diferents escenaris avaluats, la proposta de finançament de la RBUI segueix tenint les mateixes premisses: finançament a través d’una reforma de l’IRPF, sense treure cap despesa addicional per part de l’Estat.

L’endemà es van desenvolupar consecutivament dues taules: “Dones, llibertat, democràcia i renda bàsica. Què pot aportar la renda bàsica a la llibertat, a la lluita contra la discriminació de les dones i a la democràcia?” i “Política Econòmica, treball(s) i renda bàsica: reptes de futur”. En la primera, de caràcter més social i polític, van participar Carme Valls, Paula Moreno, Núria Alabao i David Casassas, mentre que en la segona, de caràcter més econòmic, Leire Rincón, Daniel Raventós, Niño Becerra, Pere Rusiñol i Sònia Fuertes.

Totes les taules rodones van tenir lloc a l’Auditori de Barcelona Activa, què va estar ple de persones bastant coneixedores i convençudes de la proposta de la RBUI.

A la tarda es va fer una reunió dels socis de la Xarxa, i a continuació va tancar tot l’esdeveniment la projecció del documental “RBUI, el nostre dret a viure”, realitzat per Álvaro Orús, seguida d’un interessant cinefòrum, que va donar lloc a un breu col·loqui amb la presència del mateix Orús i de Mayte Quintanilla, col·laboradora en el documental i membre d’Humanistes per la RBUI.

Més informació de la Xarxa RB en http://www.redrentabasica.org/rb i específicament de l’esdeveniment en http://www.redrentabasica.org/rb/xviii-simposio-de-la-renta-basica.