Barcelona, 10 de setembre de 2018

Per: Maria Cros Bautista

Reivindicació de Llibertat a través de la Cultura

Avui hem tingut una jornada amb la Cultura que ha estat plena de reivindicació de la Llibertat i Drets civils. Aquest any m’ha semblat que hi han molts mes expositors, i a més, molts més dedicats als infants i als joves, la cultura expandint-se a través de la diversitat : espectacles familiars, homenatges a escriptors, presentacions de premis literaris i també rodes de premsa de novetats editorials.

36a edició de la “Setmana del Llibre en Català”. Foto: María Cros Bautista

Cada any, la Setmana del llibre es dedica a un tema social i solidari, i aquest 2018, es l’any dels drets i les llibertats. No podía haver estat d’una altre manera, amb tot el que està passant a la nostra societat i aixó m’ha fet reflexionar sobre el significat d’aquestes dues paraules :

Dret: Llibertat, facultat, institució o reivindicació básica que correspon a tota persona pel simple fet de la seva condició humana, per tal de garantir-li una vida digna.

Llibertat: Estat o condició de qui es lliure, de qui no está subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària. Es la capacitat d’escollir. Es una idea que inclou el no estar sotmès a un subjecte diferent d’un mateix, autoritat o poder que estableixi una alineació, deure, disciplina o qualsevol condició no establerta pel mateix subjecte.

En altres paraules, el que permet a la persona humana decidir si vol fer quelcom o no, el fa lliure, però també responsable dels seus actes.

“Una cultura només és viva en la mesura que es conflictiva”. (Manuel de Pedrolo)

“Les coses haurien de començar sempre i no continuar mai”. (Quim Monzó)

“La Literatura és la memòria del paisatge en el temps”. (Josep Pla)

“Mai ningú no m’havia preguntat mai que vols”. (Maria Barbal)

“L’amor és un acte que fa obra, i l’amistat és una obra d’amor”. (Blai Bonet)

“Ja m’ho deia la meva mare : llibres, llibres i més llibres”. (Renada-Laura Portet)

M´he trobat comprant un llibre de contes per infants, destinat a la meva nebodeta Nora, escrit per tants autors como relats conté el libre, que desitjo que la seva mare li lleixegi ja de ben petita per que pugui arribar a ser una persona lliure i responsable.

“Contes per ser lliures” – 11 Relats pels Drets civils

36a edició “Setmana del Llibre en Català. Foto: María Cros Bautista

 

Dret de reunió i associació pacífiques. Dret a la vida. Dret a la Llibertat de pensament, de consciencia i de religió. Dret a la propietat. Dret a un procés just i igualitari davant la llei. Dret a l’absència d’esclavitud o tortura. Dret a la Llibertat. Dret a l’absència d’arrest, detenció o exili arbitrati. Dret a casar-se i fundar una familia. Dret a la seguretat personal. Dret a la participació política i a prendre part de la direcció dels afers públics del propi país, tant directe com per intervenció de representants lliurement elegits.

La nostra sociedad, amb el temari i activitats d’aquesta edició de la –setmana del llibre en català- una altre cop ha reafermat el seu tarannà encoratjador i sobre tot pacífic en la lluita per els drets i la libertad de tots i cada un de nosaltres, sense cap distinció. Lluita impulsada sempre en base als valors i des de la cultura i no des de la força, amb el suport dels escriptors, editors, periodistas, xarxes de comunicació i tots els que amb responsabilitat fan que ens arribin .

 

 

I des dels drets i llibertad expresada en els llibres, hem passat a la llibertad d’expresió en oratoria, amb la que la lectura del Manifest llegit per els 4 representants ha aconseguit que tots els assistents (expositors literaris i públic) haguem corejat tots plegats amb forsa i determinació : Llibertat !! Llibertat!! Llibertat!! Llibertat!! Llibertat !!

1a Intervenció. En Joan Sala, president de la Setmana del Llibre en Català.

Ser president de la setmana té moments com aquest en que em permetré començar amb una anécdota personal. Jo era un jove de 16 anys, estava en Olot, pels voltans de la llibrería Drac, estava venent enganxines de la marxa de la llibertat, recordeu allò de “poble català posat a caminar”, intentava recaptar fons per la marxa de la libertad, vaig notar un presió al mig de les costelles, va ser una metralleta, una metralleta d’un guardia civil que em va fe caminar des d’on estava fins al cuatel de la guardia civil, quasi un quilòmetre, amb les mans en l’aire i em van detenir, jo vaig tenir sort, sol un día, van detenir 150, 123 van acabar empresonats. A partir d’aquí, he crescut he tingut fills, he tingut nets i sempre he tingut la il.lusió de veure que ells no patirien aquesta la manca de llibertat que habiem tingut nosaltres, i per a mí es trist que avui tinguem que estar aquí, que tinguem que tornar a sortir al carrer, que tinguem que tornar a reclamar llibertat, en aquells moments reclamavem “llibertat, amnistía i estatut d’autonomía”, ara no volem ni amnistía, els volem lliures a fora i no volem autonomía, volem ja tenir un estat, per tant volem Llibertat! Llibertat! Llibertat!

2a Intervenció. Marcel Mauri, membre de Omnium Cultural, ha llegit un escrit redactat per el propi Jordi Cuixart, president d’Omnium Cultural.

Estimadíssims amics i amigues de la Setmana, en primer lloc, felicitats per aquesta 36ª edició convençut que una vegada més mostrarà el compromís del sector amb una literatura forta, ambiciosa i amb vocació universal. Des D’Omnium cultural treballarem incansablement per fer creixer les lletres catalanes amb projectes com la Nit de Santa Llucia i el renovat Sant Jordi, amb el premi d’honor de les lletres catalanes, el Samborí i el Pissiganya, asumint el adorn cohesionador de la llengua i per posar-lo al servei de tota la societat, vull aplaudir el suport sense matissos a la llibertart d’expressió. Quan més gran es la regressió en drets colectius més valenta n´ha de ser la defensa. Que la cultura abanderi aquesta resposta es la millor noticia per el futur de totes les generacions. A la pressó, cada nova página es una alenada de llibertat inmensa, ens recorda la fortalesa de tots els que ens han precedit per guanyar uns drets que son de tots i que no ens deixerem prendre, seguirem trevallant per defensar-los i per que la cultura ho inundi tot, amb coratge, estima i sempre endavant, Jordi Cuixart i Navarro, President Omnium Cultural, Centre Penitenciari Lledoner, 7 de setembre de 2018.

36a edició de la “Setmana del Llibre en Català”. Foto: María Cros Bautista

3a. Intervenció. Diana Riva, en nom de la Associació catalana per els drets civils.

Benvolguts i benvolgudes, en nom i en representació de : Dolors Bassas, Mereitxell Borràs, Toni Comin, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Anna Gabriel, Oriol Junqueras, Carles Bundó, Clara Ponsatí, Lluis Puig, Carles Puigdemont, Raul Romeva, Marta Rovira, Josep Rull, Jordi Sánchez, Mereitxell Serret, Jordi Turull, volem manifestar el nostre agraïment a la setmana del llibre en catala per la seva implicació en la defensa de la llibertat d’espressió, alhora volem agrair a totes les persones que dia rere dia, pública o anonimament, s’impliquen i es comprometen amb la defensa. Des de l’associació compartim amb totes aquestes persones la preocupació per el retrocés de la llibertat en la nostra societat, avuí sotmesa a una amenaça real i constant, malhauradament la seva protecció encara es un deure permanent, colectiu i compartit, perque la llibertat d’expressió es individual amb la seva expressió d’idees i pensament i alhora colectiva amb la seva manifestació pública com a réflex de la diversitat de veus. Per aixó ens inquieta que cada cop més persones de tota mena, periodistas, humoristes, tuitaires, sindicalistes, artistas, mestres, informàtics, activistas, etc, estiguin sent investigades o condemnades per accions i opinions que constitueixen un lliure exercici de la llibertat d’expressió i de manifestació. Veiem amb especial preocupació la vulneració constant de drets i llibertats, ja que la seva garantía es la esencia de la democracia. Considerem que la llibertat d’expressió fomenta la capacitat de la ciutadania per a la tolerancia, la convivencia i el respecte de la diversitat d’opinios que ens enriqueix como a societat. Que la llibertat d’opinió i d’expressió, la llibertat de manifestació, el dret de protesta no violenta, son drets fonamentals que han de ser preservats. De ser-ho garantía, no és total sino ho és per a tothom. Que el retrocés en la protección de drets i també del dret de la llibertat d’expressió afecten greument a la qualitat democràctica. Que aquest greu retrocés ha portat a l’estat espanyol a la vergonya de tenir presos i exiliats polítics. Per aquest motiu, des de la associació avui un cop més volem refermar el nostre compromís en la defensa dels drets civils, posar-los en valor i fer-ne pedagogía es una de les nostres finalitats. Gracies altre cop per donar-nos l’oportunitat de ser avui aquí, ja que fent-ho donem veu a aquelles persones que ens han volgut silenciar. Gracies.

Aquí les veus dels oients ja no han pogut esperar i ha corejat tots plegats, Llibertat !! Llibertat !! Llibertat!!

 

4a Intervenció. Lilian Perdigo, en representació de la setmana del llibre en català va llegir un manifest per la llibertat d’expresió.

La paraula llibertat no és la mes vella del diccionari però es l’unica que fa posible que totes les altres paurales siguin dites, es per aixó que cada vegada que en perilla el sentit calen paraules fermes que la defensin i que ens recordin que només amb l’expressió lliure hi pot haber una cultura lliure, tot i que el dret fonamental de la llibertat d’expressió, així como la creació artística están reconeguts en l’article 20è de la constitució española, les greus circunstancies actual palesa que l’exercici d’aquest dret es veu amenaçat de manera reiterada des de diverses instancies publiques. La interpretació excesiva del dret de l’honor ha posat en risc la lliure distribució de llibres i exemplars de revistes amb greu perjudici per a la lliure creació. La persecució s’ha mostrat despiadada amb titellaires i cantants que tenen dret a donar a coneixer les seves creacions sense exposar-se a anar a la presó o haber de buscar un refugi segur en l’exili, com pasava no fa tant de temps en aquella dictadura que encara avuí es manté enquistada. La severitat intolerant ha posat en perill la llibertat de fer riure oblidant que l’humor també es una eina imprescindible per a la convivencia. Denunciem la interpretació tendenciosa del codis legals i de manera singular advertim de la perillosa utilització esviaixada del delicte d’odi ideat com a protección de les minories mes indefenses i empreat sense embuts per a la persecusió política ideológica. Afermen que tothom, creadors, periodistas, blogaires, mestres, tenen dret a expresar les seves opinions areu, incloent-hi les xarxes socials i per descompat els carrers i renovem la nostra crítica més contundent cap a les actitus i les lleis que pretenen coartar aquest drets i de manera específica exigim la supresió de la nomenada “llei mordasa” que rebaixa i desnaturalitza els drets conquerits amb tant d’esforç i debilita encara més la democracia. Per fi, subratllem amb gran preocupació que aquests drets que aquí corren perill es reconeixen amb naturalitat democrática en els paisos del nostre entorn europeu i recordem que la defensa de la llibertat d’expressió i de totes les llibertats democràtiques no pot dependre només dels representants polítics. Sabem que només amb un compromís individual i colectiu els podrem afermar. Per aquesta raó -la setmana del llibre en catalá- fa aquesta any una crida a totes les persones que hi participen, la gent que escriu, que ilustra o tradueix llibres i revistes, la gent que ens edita, la gent que ens distribueix, la gent que des dels mitjans, les biblioteques o les llibreries els recomana i els ven i la gent que els llegeix per renovar el compromís amb la llibertat d’expresió i a defensar cada dia i amb tota la forsa que calgui, també una forsa de protesta, el dret inealienable de la llibertat de pensament, la llibertat ideológica, la llibertat de creació i la llibertat de difusió. Estem convençuts que el nostre compromís amb la llibertat d’expressió exigeix una acció permanent de defensa contra atacs que pateix. Només podem garantir que no ens robin la llibertat si estem disposats a combatre en pau però amb tota la fermesa per defensar-la cada dia i tot hora. ¡!Visca la Llibertat d’expressió!! , que vol dir, ¡!Visca la Llibertad!!

36a edició de la “Setmana del Llibre en Català”. Foto: María Cros Bautista