El Tribunal Suprem condemna al govern espanyol a complir els seus compromisos de tramitar les sol·licituds d’asil de 19.449 persones des de Grècia i Itàlia, que va assumir en decisions europees al setembre de 2015, a pesar que el termini hagi finalitzat.

Stop Mare Mortum, un moviment social que vetlla pel canvi de polítiques migratòries que permetin el desenvolupament d’un món basat en el respecte pels drets humans, considera que és una sentència històrica i sense precedents en ser la primera vegada que un tribunal nacional condemna al seu govern.

Fa tan sol set dies, el rescat de 60 persones per Open Arms, va ser un acte denunciat per Stop Mare Mortum pel seu ús polític i mediàtic. La plataforma exigia un canvi de polítiques migratòries estatals i europees des d’un enfocament de drets humans i no des de l’amenaça de l’ externalització de les fronteres; reclamaven vies legals i segures d’accés al territori perquè la gent no hagi d’arriscar la seva vida pel camí i per tant ser rescatada en alta mar; així mateix es demanava la mateixa atenció en altres punts d’arribada com la frontera sud.

A l’abril del 2017 Stop Mare Mortum va posar un recurs per exigir l’acolliment de 19.449 persones. A dia d’avui només s’han acollit 1.349, menys del 7% dels pactes. Aquesta sentència posa de manifest que el compliment dels drets humans és una obligació dels Estats. El dret d’asil no és discrecional, és exigible. Stop Mare Mortum declara que és un bon moment per recordar que existeixen altres vies legals i segures que poden facilitar l’arribada de les persones que han quedat atrapades en la irregularitat, víctimes dels traficants d’éssers humans de Grècia i Itàlia.

La sentència a més mostra una dimensió internacional en apel·lar al principi de solidaritat posant de manifest que la responsabilitat d’acolliment no ha estat compartida. Mostra d’això els resultats d’Itàlia on triomfen solucions populistes quan no s’ha donat resposta solidària.

Stop Mare Mortum considera que aquesta victòria evidencia que la societat civil organitzada pot exercir control sobre l’acció política dels seus governs i considera una oportunitat “clau” perquè el Govern de Pedro Sánchez faci canvis en les polítiques migratòries, assumint com a pròpia la sentència, malgrat tractar-se d’incompliment durant el mandat de Mariano Rajoy.