Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat de Catalunya, s’ha presentat aquesta vesprada a la premsa a Berlín per primera vegada des del seu alliberament. La conferència de premsa organitzada de la nit al dia i aparentment improvisada va tenir lloc a Berlín-Kreuzberg, en un espai cultural replet de periodistes i simpatitzants.

Puigdemont va fer una breu declaració i després va respondre a les nombroses preguntes en català, castellà i anglès.
Té la intenció de complir plenament les condicions imposades per les autoritats alemanyes i romandrà a Berlín fins al final del procés de possible extradició. Berlín no va ser la seva elecció, sinó que va ser determinada per les autoritats.

El polític català va aprofitar l’ocasió per a demanar de nou al Govern espanyol el diàleg. “Rebutjar el diàleg no és una opció en una democràcia” ha comentat, així mateix ha exigit respecte per la democràcia.
També ha subratllat que la independència no és l’única via. “Per descomptat que és la nostra proposta, però estem oberts a altres propostes”, va continuar. Vol saber què tipus de projecte té el govern central espanyol per a Catalunya. “Hi ha alguna altra proposta a part de més del mateix?”
Quan se li va preguntar sobre la qüestió de la violència, va dir que les acusacions eren ridícules. “Tots sabem que l’única violència va ser per part de la policia espanyola.”
No tenia intenció de ser detingut a Alemanya. Part de la seua tasca era assumir certs riscos, per la qual cosa havia visitat diferents països en els últims mesos. No havia especulat ni esperat ser detingut a Alemanya.