Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, va rebre a Tomas Hirsch, candidat electe humanista pel “Frente Amplio” a Xile.

Amb l’interès d’establir vincles entre les forces polítiques afins del panorama europeu, el passat dijous 8 de febrer, Tomas Hirsch va compartir una cordial i propera conversa amb Gerardo Pisarello i Alexandre Masllorens, del partit “Barcelona en Comú”, partit que governa l’Ajuntament de Barcelona amb l’alcaldia d’Ada Colau.

La trobada va permetre intercanviar sobre les diferents realitats socials a què han de fer front en aquests moments. Es va poder constatar la similitud de les propostes i reptes a assumir malgrat les diferents latituds en què s’apliquen. Durant l’intercanvi, tant Pisarello com Hirsch van mostrar un cop més el seu gran compromís social i la seva convicció en defensar els drets de la ciutadania. Ciutadania que es veu sotmesa a la precarietat imposada per un neoliberalisme demolidor, a l’especulació i a la corrupció, a l’eliminació dels drets bàsics de les poblacions i l’avanç de l’extrema dreta que esta guanyant espai tant a Sud-amèrica com a Europa. Pisarello va ser molt contundent en la seva afirmació: “Si la nostra iniciativa política no funciona, ja no hi ha un altre tallafoc davant l’extrema dreta, i el que pot venir després sí que serà molt complicat”.

Hirsch va explicar com la modificació de la llei electoral xilena els ha permès tenir diputats, ja que amb el model electoral anterior era gairebé impossible modificar la composició habitual.
Xile té una llarga trajectòria de coalicions, ha estat la manera que han fet servir per defensar la democràcia. En aquest cas, la premissa per crear el “Frente Amplio” va ser acceptar la diversitat, encara que són diversos els factors que els van permetre aquesta nova coalició. Entre altres, aprofitar les mobilitzacions estudiantils que es van produir al 2011, a semblança de les mobilitzacions del 15M a Espanya. Aquestes mobilitzacions van permetre l’avanç de sectors joves cap a la comprensió de la importància d’organitzar-se políticament.

Pisarello va destacar que Xile sempre ha estat innovador políticament i veu la situació actual difícil, però esperançadora: “El Frente Amplio” és la iniciativa més fresca, el seu procés és diferent”, comparant amb països com Argentina, Equador o Bolívia, els processos vénen de més enrere i tenen grans dificultats.

Aquesta trobada afegeix un vincle més als que Tomas Hirsch està mantenint amb les noves forces polítiques progressistes d’Europa, interessat a conèixer l’experiència d’altres agrupacions properes, que ja tenen uns anys de recorregut polític i conscient de la importància d’anar teixint una xarxa mundial de forces afins.

Després de la reunió, Tomas, va participar en una trobada en l’espai social Àgora Humanista de Nou Barris, amb amics humanistes, del “Frente Amplio”, del col·lectiu “Coordinación de Apoyo Mapuche Trawun”, i de l’eix internacional de “Barcelona en Comú” on va explicar com es va crear el “Frente Amplio”, la necessitat i dependència mútua de totes les formacions que el composen, i el desenvolupament d’un nou model de relació en el qual es prioritza l’avanç de tots en lloc de la lluita pels interessos de cada grup. Un front que es caracteritza per la seva diversitat, ja que les diferents formacions no coincideixen en tots els seus posicionaments, però que els uneix el seu interès en mostrar a la ciutadania, que en resposta a les exigències neoliberals, es poden plantejar altres polítiques que donin solució a les necessitats de la població i incorporin les reivindicacions de plataformes, moviments socials i ciutadania. Com a exemple, la manera en el qual el “Frente Amplio” va elaborar el seu programa electoral; mitjançant un procés participatiu i plebiscitari d’amplíssima participació.