Els veïns de Barcelona, com els de moltes altres ciutats del món, estan patint els atacs de fons d’inversió internacionals que compren edificis sencers, fan assetjament als inquilins perquè desallotgen l’edifici i passen després a reformar-ho i vendre-ho o llogar-ho a preus desorbitats que els veïns no poden pagar.

Est és el cas dels veïns i veïnes de l’edifici del carrer Entença 151. Al maig de l’any passat, el bloc de pisos de Entença 151 on viuen 8 famílies va ser adquirit per “Lava Corporación” i la passada tardor va ser comprat pel fons d’inversió francés “L’Abeille”. Segons informació dels veïns, durant aquests mesos han patit assetjament immobiliari per part de la propietat i d’una persona contractada amb l’objectiu d’intimidar al veïnat. A més, una de les famílies ja ha rebut una notificació de finalització de contracte unilateral, sense cap alternativa de renovació.
Els veïns i veïnes de Entença 151, la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample i el Sindicat de Llogaters han organitzat aquesta tarda una mobilització per a denunciar la situació que pateixen des de fa gairebé un any. S’han manifestat davant la seu de la societat immobiliària Abeille amb la intenció de lliurar una carta de negociació demanant que no els rescindeixin els contractes, però el lliurament no ha sigut possible pel rebuig de l’empresa immobiliària.

Aquest cas s’emmarca dins del procés d’especulació que està patint la ciutat de Barcelona, on la pràctica de comprar-expulsar-reformar i vendre pisos s’està convertint en un negoci molt lucratiu per als fons d’inversió. La Llei d’Arrendaments Urbans facilita aquest negoci, ja que permet que el temps màxim de durada dels contractes sigui de 3 anys i també permet que el propietari desallotgi a l’inquilí quan ho desitgi.