El govern de Jujuy va fer tot el possible per no respectar la cautelar atorgada per la Comissió Interamericana de Drets Humans a Milagro Sala. Es va complir la data màxima i la dirigent social seguia tancada en el penal d’Alt Comedero.

La justícia va triar una casa que no complia les condicions mínimes d’habitabilitat perquè es dilatés el temps d’aplicació de la presó domiciliària, que era la mesura menys benigna de la cautelar. Es va posar a punt la casa amb el treball de voluntaris de diverses organitzacions.

El servei penitenciari no va complir l’ordre per al trasllat de Sala, sinó 72 hores després del que es disposa pel jutge. Però, Milagro ja està a la seva casa. Bé, a la seva casa, no, perquè la justícia va disposar que sigui enviada a un edifici a les afores de la capital que la Tupac Amaru havia construït perquè fos un centre de rehabilitació per a persones amb problemes motrius i que havia patit vandalisme durant el tancament de gairebé 600 dies de la líder social.

Un cartell de “benvinguda Milagros” la va rebre, igual que innombrables abraçades dels seus sers estimats, inclosos el seu espòs Raúl Noro, fills i néts. Una de les primeres coses que va fer en arribar a la casa va ser enviar un missatge demanant l’aparició amb vida de Santiago Maldonado, el jove de 28 anys que des que l’hi portés gendarmeria l’1 d’agost no se sap res d’ell i el govern porta endavant una estratègia d’encobriment.

La presó domiciliària li va ser concedida a Sala ja que la seva vida corria perill a la presó pel tracte ultratjant que li oferien i les amenaces constants de la qual era objecte. Segueix incriminada en delictes que no tenen ni peus, ni cap, però ara, almenys, esperarà que es realitzin els judicis absurds des de la tranquil·litat del seu domicili.