El discurs del terror ha estat una arma freqüentment utilitzada per controlar a les poblacions i reprimir-les directa o indirectament. Si l’any passat ens plantejàvem quines eren les conseqüències dels conflictes i les seves especificitats, aquest any ens centrem en un dels principals instruments articuladors i perpetuadors dels conflictes: «L’ús del terror com a arma política».

El terror té múltiples formes d’execució i d’expressió: directes o indirectes, visibles o invisibles, des del poder o el contra-poder, etc. És aquesta complexitat i també la seva actualitat allò que ens mou a explorar el concepte en les seves diferents vessants al Curs d’Estiu d’enguany. Per fer-ho, començarem establint el marc històric de la por i el terror utilitzats com a arma política, revisitant episodis com el colonialisme, la dictadura espanyola o el tan contemporani terror gihadista. Continuaremanalitzant terrorismes asimètrics i terrorismes d’estat, a través de l’estudi de sistemes legals de discriminació o d’apartheid, de formes d’experiència guerrillera, de les guerres tecnològiques com la ciberguerra o d’instruments de control com els mitjans de comunicació. Aquestes formes d’exercir el terror responen a uns interessos de l’emissor. En nom del terror tot s’hi val: iniciar una guerra, instaurar un estat d’excepció permanent, limitar o eliminar les llibertats de la població civil, etc. La retòrica del terror es retroalimenta i assenta les bases per educar una societat en la submissió i l’esclavitud. Analitzarem el modus operandi dels actors que practiquen el terror directament, com ara el crim organitzat gihadista, i també el d’aquells que en prediquen la seva erradicació per legitimar qualsevol acte violent i repressiu, com ara els països d’Occident amb la seva seguritització, polítiques de comerç d’armes i invasions «defensives». I és que, davant de la multiplicitat d’actors i de mitjansarticuladors del terror, trobem la seva contra-part: la víctima, la raó d’existir del terror. Sense víctima no hi ha terror.

Qui som?

La Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) va néixer l’any 1984 amb l’objectiu d’oferir un espai de formació extra acadèmica per al debat, la reflexió, l’intercanvi d’opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Des dels inicis, la Unipau ha centrat la seva activitat entorn al Curs d’Estiu, un curs anual sobre una temàtica concreta que ofereix conferències, tallers i taules rodones en un ambient proper i distès. No obstant això, amb els anys la fundació ha anat incorporant d’altres projectes, com ara els seminaris “Pensament per la pau”, les “Nits temàtiques” o el projecte educatiu “Teixint Xarxes”, entre d’altres. Actualment té un patronat del què n’és president Arcadi Oliveres Boadella i president honorífic el Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel.4

Blocs temàtics:

  • 7 juliol: Història de la por i el terror com a arma política
  • 8 juliol: Anàlisi d’una confrontació: terrorisme asimètric i terrorisme d’estat
  • 9 juliol: El Negoci del terror
  • 10 juliol: Les víctimes
  • 11 juliol: Solucions polítiques i solucions policials / militars al terrorisme
  • 12 juliol: Conclusions

Més informació

Inscripcions

Organitzador Universitat Internacional de la Pau (Unipau)
Adreça: Pl. del Coll, s/n (Xalet Negre). Sant Cugat del Vallès
secretaria@universitatdelapau.org
Unversitat Internacional de la Pau (Unipau)