Δελτίο Τύπου σχετικά με την Ακύρωση και Αναστολή Λειτουργίας Ορυχείων στις Φιλιππίνες

16.02.2018 - Μανίλα, Φιλιππίνες - Karina Lagdameo-Santillan

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Αγγλικα, Ισπανικα

Όταν ο Πρόεδρος Ντουτέρτε ανέλαβε τα καθήκοντά του, υποσχέθηκε ότι η διοίκησή του θα εξετάσει την κατάσταση της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον και στις γύρω κοινότητες. Όρισε έναν ένθερμο περιβαλλοντικό συνήγορος ως γραμματέα του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (DENR), την Τζίνα Λόπεζ. Η Λόπεζ διεξήγαγε μια αξιολόγηση των ορυχείων όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τους υφιστάμενους κανόνες και κανονισμούς που διέπουν τις δραστηριότητές τους, ακυρώνοντας και αναστέλλοντας τη λειτουργία εκείνων που διαπιστώθηκε ότι δεν συμμορφωνόντουσαν. Στη συνέχεια, η υποψηφιότητά της δεν επικυρώθηκε αργότερα από την Επιτροπή Διορισμών, η οποία απαρτίζεται από νομοθέτες από το Κογκρέσο, πράγμα που την απομάκρυνε από τη θέση της.

Ακολουθεί η δήλωση Τύπου του PMPI* για την Ακύρωση και την Αναστολή Λειτουργίας Ορυχείων μεταλλευτικών έργων που δεν συμμορφωθήκαν με τους κανόνες:

«Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Γραμματέας κα. Τζίνα Λόπεζ ακύρωσε και ανέστειλε τη λειτουργία έργων εξόρυξης που δεν είχαν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς καθώς και εκείνα που διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τη νομοθεσία. Αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές παραμένουν ατιμώρητες καθώς έχουν ασκήσει έφεση στις υποθέσεις τους και ενώ βρίσκονται στην έφεση, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Από καιρό σε καιρό, οι ειδήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έλεγαν ότι το Συμβούλιο Συντονισμού Μεταλλευτικών Βιομηχανιών (MICC) σύντομα θα εκδώσει τις συστάσεις του μετά από αξιολόγηση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε νέα από αυτόν τον φορέα. Καλούμε τον Γραμματέα κ. Ρόι Σιμάτου να υποστηρίξει τις εντολές της ακύρωσης και της αναστολής λειτουργίας. Τα έργα εξόρυξης δεν αναστάλθηκαν και δεν ακυρώθηκαν χωρίς λόγο, αλλά ως αποτέλεσμα του ελέγχου που διεξήγαγε το DENR σε ολόκληρο τον εξορυκτικό κλάδο.

Καλούμε επίσης τα μέλη του MICC να τηρήσουν τις εντολές ακύρωσης και αναστολής λειτουργίας. Αυτός ο φορέας θα έπρεπε να έχει εξετάσει προσεκτικά τη βιομηχανία από την αρχή. Αν εξετάσει τις καταγγελίες των κοινοτήτων, θα μάθει ότι σχεδόν όλα τα έργα εξόρυξης είναι γεμάτα με την αντίσταση των κοινοτήτων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καλούμε τον Πρόεδρο Ντουτέρτε να παραμείνει σταθερός στη εντολή που του έχει δοθεί να παραμείνει η απαγόρευση της ανοικτής εξόρυξης. Επιδιώκουμε να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα για την ενίσχυση αυτών. Ενώ η χώρα χρειάζεται να αναπτυχθεί, δεν πρέπει να είναι σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.»

###

*Το Philippine-Misereor Partnership Inc. (PMPI) είναι ένα δίκτυο υποστήριξης και κοινωνικής ανάπτυξης των οργανώσεων των λαών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), εκκλησιαστικών / θρησκευτικών ομάδων και της Misereor, της οργάνωσης εξωτερικής ανάπτυξης της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας με έδρα το Άαχεν της Γερμανίας.

Κατηγορίες: Ασία, Δελτία Τύπου, Διεθνή, Οικολογία και Περιβάλλον
Tags: , , ,

Ενημερωτικό Δελτίο

Εισάγετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση για να λαμβάνετε τις καθημερινές μας ειδήσεις.

Ντοκιμαντέρ για το βασικό εισόδημα

Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων

Παγκοσμια πορεια για την ειρηνη και τη μη-βια

Pressenza On Air

Μιλάγκρο Σάλα

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

Portokali radio

Αρχείο

Except where otherwise note, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.