Amb data 7 de Novembre, l’agència Reuters va difondre un comunicat del Departament d’Estat dels Estats Units d’Amèrica, sota el títol “Desinformació encoberta del Kremlin a Amèrica Llatina”.

En el text donat a conèixer es pretén involucrar a l’agència internacional de notícies amb enfocament de Pau i No Violència Pressenza i a altres mitjans independents  en una suposada campanya per a “promoure els interessos estratègics de Rússia a la regió a costa d’altres països, cooptant oberta i encobertament als mitjans de comunicació locals i a persones influents per a difondre desinformació i propaganda”.

L’objectiu d’aquesta campanya, segons la nota, seria “blanquejar la seva propaganda i desinformació a través dels mitjans de comunicació locals d’una manera que resulti orgànica per al públic llatinoamericà, amb la finalitat de soscavar el suport a Ucraïna i propagar un sentiment antiestatunidenc i anti-OTAN“.

Davant aquest obert atac a la llibertat d’expressió i de premsa, la nostra agència manifesta:

  • Que no mantenim cap contacte orgànic amb el govern de Rússia, ni amb cap de les dependències assenyalades en el comunicat.
  • Que denunciem la falsedat absoluta d’un suposat finançament per part del govern rus o d’entitats dependents d’ell. Pressenza, a fi de mantenir un periodisme independent, és una agència que es finança a través de petites aportacions individuals i se sosté gràcies al treball generós i voluntari de centenars de periodistes i col·laboradors que defensen la necessitat d’expandir un periodisme de Pau i No Violència.
  • Que la nostra agència, sorgida en el marc de la Primera Marxa Mundial per la Pau i la No Violència l’any 2009, lluny d’abonar o justificar l’accionar bèl·lic o els interessos de poder d’alguna potència en particular, ha promogut permanentment amb coherència i consistència la necessitat de pau, el desarmament, la resolució no violenta dels conflictes i la desnuclearització..
  • Que es pretén confondre a l’opinió pública amb l’afirmació que els nostres editors o redactors utilitzarien “àlies per a ocultar la seva veritable identitat i garantir que la informació es blanqueja de manera que resulti orgànica per al públic al qual va dirigida.” Tots els nostres editors i redactors apareixen amb els seus respectius noms en el lloc web de Pressenza i, com és de rigor en l’àmbit periodístic, cuidem especialment d’això en el cas de notes d’opinió, excepte en el cas en què la seguretat personal del periodista estigui compromesa.
  • Que és una mentida llisa i plana que Pressenza participi d’una campanya antiestatunidenca publicant continguts organitzats per estaments oficials russos per a penetrar la “esfera informativa d’Occident”, que d’altra banda considerem poc plural en estar controlada per unes poques empreses monopolitzadores amb discursos similars.
  • Que més enllà de tota consideració de caràcter conspiratiu en relació a la difusió de continguts per a “afeblir a Ucraïna i propagar sentiments antiestatunidencs i contraris a l’OTAN”, la nostra agència, per la seva pròpia raó de ser, considera obsoleta i perjudicial a l’OTAN i s’oposa a la constitució i acció de tot bloc militarista, com així també de tota acció que tingui com a objectiu la interferència en el legítim anhel d’autodeterminació de cadascun dels pobles del món.
  • Que condemnem l’al·lusió a la participació del periodista i assidu col·laborador de Pressenza Oleg Yasinsky en un “grup d’actors d’influència maligna”, llenguatge impropi que pretén associar-ho amb fosques intencions. Oleg exerceix des de fa molt anys un periodisme íntegre compromès amb causes humanistes.
  • Que Pressenza deplora l’actitud del Departament d’Estat, que intenta amb aquesta mena de comunicacions tacar el bon nom i l’ètica professional dels qui mantenim una actitud crítica enfront de tot intent de vulnerar la lliure expressió i la possibilitat de l’opinió pública d’accedir a diferents òptiques, alternes al relat que continua alimentant la violència i la venjança com a vies a seguir per la humanitat.
  • Que aquest tipus d’accions, enrolades en lògiques de guerra comunicacional, no fan res per contribuir a un món que deixi enrere les pretensions de dominació d’unes nacions per unes altres o d’uns éssers humans per uns altres, qualssevol sigui la seva condició o pertinença cultural.
  • Que instem el Departament d’Estat i a les instàncies concernides a rectificar els termes del comunicat. Considerem que és temps de realitzar una aportació veritable a la pacificació del planeta, al cessament dels conflictes bèl·lics i l’armamentisme, a la desmobilització de contingents armats, abandonant la idea d’hegemonia i excepcionalisme i abraçant els valors humanistes que van impregnar els millors moments de la història dels Estats Units.