En un document dirigit a la Comunitat internacional, diverses expressions humanistes van denunciar la repressió iniciada pel govern de Gerardo Morales a la província argentina de Jujuy contra la protesta no violenta de treballadors de l’educació, pobles originaris, organitzacions socials i sindicals, pagesos i pobladors.

Així mateix, van expressar el seu repudi davant la nova arremesa contra la salut i la vida de la seva primera presa política Milagro Sala i del seu company Raúl Noro, qui es troba en el seu domicili transitant una situació de salut molt complicada.

L’enèrgica crida convoca a totes les persones i organitzacions afins de cada província, de la nostra Amèrica i del món, a sumar-se activament a aquest reclam, per una resistència justa contra tota forma de violència, la vigència total dels Drets Humans a la província de Jujuy, el cessament immediat de la repressió i la violència, i l’urgent alliberament de Milagro Sala.

A continuació, el text íntegre del comunicat.

Convocatòria Humanista a la Comunitat Mundial

PEL CESSAMENT DE LA REPRESSIÓ I LA VIOLÈNCIA EN JUJUY, ARGENTINA, I L’ALLIBERAMENT DE MILAGRO SALA

Des del Moviment Humanista, Partit Humanista, Organismes i integrants de Comunitats del Missatge de Silo a nivell mundial, repudiem i denunciem enèrgicament la sostinguda violència exercida pel Governador de Jujuy Gerardo Morales sobre el seu propi poble mitjançant una salvatge repressió, persecució, tortures i fustigacions a manifestants, als seus familiars, a treballadors de l’educació, a Pobles Originaris, Organitzacions Socials, Sindicals, pobladors i pagesos en general que se sumen a les protestes, que per cert, han estat sempre pacífiques, no violentes.

Al millor estil de les dictadures que van assolar la nostra regió en altres èpoques, Morales reinicia una espiral de violència que ens remunta a les fosques etapes de la nostra història que crèiem superades. Morales utilitza aquesta repressió com a part de la seva campanya política, postulant-se a la vicepresidència de l’Argentina al costat d’Horacio Rodríguez Larreta com a candidat a President, i reforça la seva mostra de poder arremetent novament contra la salut i la vida de la seva primera Presa Política Milagro Sala i del seu company Raúl Noro, qui es troba en el seu domicili transitant una situació de salut molt complicada.

En el mateix marc d’abusos de poder, és conegut l’interès econòmic sobre el control del liti, sent Jujuy un dels principals productors a nivell mundial, promovent des de l’Estat, expropiacions de terres, persecucions i repressió. Morales i els seus socis, són actualment els principals beneficiaris que avui extreuen i exporten liti des de l’Argentina, produint una alta contaminació de l’aigua que s’utilitza per al consum humà, animal i de reg.

A tots aquests atropellaments, el Governador Morales agrega un nou abús de poder i violació de drets, introduint il·legalment reformes a la Constitució de Jujuy, la qual cosa va motivar encara més al poble a continuar les protestes pacífiques, obtenint com a resposta, una feroç repressió en lloc del diàleg.

És per això que denunciem i repudiem aquests fets de violència, sol·licitant als poders corresponents que intervinguin, inclòs l’actual govern nacional, per a detenir aquesta situació d’injustícia que camina per vies terminals.

Convoquem a totes les persones i organitzacions afins del nostre país, de cada província, de la nostra Amèrica i del món, a sumar-se activament a aquest reclam, per una resistència justa contra tota forma de violència, la vigència total dels Drets Humans a la província de Jujuy, el cessament immediat de la repressió i la violència, i l’urgent alliberament de Milagro Sala.

La violació als drets humans no té jurisdicció, la seva defensa tampoc, és per això que apel·lem a la comunitat internacional.

Per a aconseguir aquests canvis, convidem a enfortir, no sols les accions socials i polítiques en aquesta direcció (tan importants en aquest moment), sinó també, a enfortir el nostre esperit i la nostra Força interna, per a acompanyar diàriament amb les nostres millors imatges i desitjos de tranquil·litat i de benestar, a la nostra benvolguda germana i germà, Milagro Sala i Raúl Noro i a tot el poble de Jujuy.

Els qui ho desitgin, poden adherir amb la seva signatura a aquest document a través d’aquest enllaç https://forms.gle/rBgVnP2Pi73hYPDs9