El director executiu de l’ICAN, Daniel Högsta, a la seva sortida del Congrés dels Diputats, ha plantejat que és fonamental que els parlamentaris pressionin perquè el Govern espanyol deixi la seva posició hipòcrita i signi el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). També ha expressat el seu optimisme davant el treball que l’Aliança pel Desarmament Nuclear està duent a terme. També ha alertat del perill que implica que Rússia hagi suspès el seu compromís amb el tractat Nou START.

A sota podeu trobar la transcripció en català

TRANSCRIPCIÓ de les declaracions

“Crec que la situació és bastant decebedora, per a ser honest. Crec que Espanya podria estar fent molt més per comprometre’s amb el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i certament això és el que esperem enguany i és una cosa en la qual estem. La societat civil pressionarà enguany.

Crec que el primer de tot és que la qüestió que Rússia suspengui la seva participació en el Nou START o suspengui el seu acord del Nou START és un pas molt perillós i provocador, i crec que això ens mostra la necessitat de reforçar les lleis contra les armes nuclears. Crec que això explica per què el Tractat que prohibeix les armes nuclears és tan important i per què els països que actualment depenen de les armes nuclears han d’allunyar-se d’això i adoptar la llei que representa el TPAN.

En aquest moment creiem que el més crucial és fer una crida als nostres governs perquè reforcin la llei contra les armes nuclears en tants països com sigui possible i arreu  del món. Tots els líders possibles han de condemnar en totes les circumstàncies l’ús d’armes nuclears i el que realment ens entusiasma és el fet que el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha dit que l’ús d’armes nuclears és inacceptable. En la reunió de l’any passat va dir que l’ús d’armes nuclears és inadmissible i tot això segueix la línia de l’última reunió dels Estats Parts, en la qual es va dir que l’ús d’armes nuclears és inacceptable. Així que crec que això mostra que hi ha una legislació creixent com l’encarnada pel TPAN contra l’ús d’armes nuclears.

En l’ICAN el que planegem fer ara, la qual cosa considerem realment important, i és per això que som aquí enfront del Congrés dels Diputats, és treballar amb funcionaris electes per pressionar els seus governs i assenyalar la hipocresia de les seves posicions sobre la igualtat de les armes. Espanya és un país que, com hem escoltat aquest matí i en la reunió, diu que està en contra de les armes nuclears, però així i tot són part d’una Aliança d’armes nuclears i aquesta és una espècie de posició hipòcrita que els parlamentaris poden denunciar i, per tant, es pot treballar molt de prop amb els parlamentaris a través del compromís parlamentari de l’ICAN per a influir-hi.

Vull dir que estic molt entusiasmat amb la nova Aliança aquí a Espanya dels socis de l’ICAN, que és extremadament efectiva i és realment estratègica i creativa en la forma en què planegen dur Espanya pel costat dret de la Història”.