En l’aniversari de l’esclat de la guerra a Ucraïna, creiem que és oportú que dediquem un moment a recordar totes les víctimes d’aquesta enèsima catàstrofe. Encara més, creiem que és important que ens prenguem un moment per aclarir internament si es tracta de la guerra i la violència o de la pau i la noviolència. Perquè no podem saber com pot evolucionar aquesta situació ni en quin termini.

En aquest tràgic aniversari i amb les perspectives d’una guerra potencialment nuclear, que persisteix i persistirà encara, la proposta d’Europa per la Pau és acompanyar les nombroses manifestacions per la Pau que es faran arreu del món, fent un gest concret, cadascuna i cadascun de nosaltres:

Transformar-nos cadascun de nosaltres en constructors de Pau en la nostra vida quotidiana.

Prendre una elecció conscient per “ser pau i portar la pau”. Tant si es tracta d’adherir-se i contribuir a una campanya o manifestació per la Pau i la Noviolència; sigui posar una bandera de la Pau a la finestra; sigui oposar-se, o rebutjar, una forma de violència en la nostra vida quotidiana; sigui dedicar temps als més necessitats o qualsevol altre gest de solidaritat; sigui una reconciliació profunda amb algú que ens ha fet mal o amb nosaltres mateixos; sigui una senzilla abraçada de cor a cor o, fins i tot, només fer circular aquesta Sol·licitud de Pau i No-violència.

Tant se val si el gest és gran o petit, adreçat a moltes persones, o a una sola, o a nosaltres mateixos, només importa que sigui un gest amb un inconfusible sabor de Pau i Noviolència.

Creiem que aquesta és l’autèntica revolució que necessitem avui: adonar-nos que el canvi depèn de la coherència de les nostres accions diàries i ja no podem delegar més en un sistema contradictori i violent, en caiguda lliure cap a l’autodestrucció.

La veritable revolució és creure que cadascú de nosaltres podem i hem de ser:

Constructors i constructores de pau a través de la noviolència activa

i creiem que això és absolutament

la millor manera d’honorar totes les víctimes de la guerra.

Finalment, no t’imagines que ets sola o sol en fer aquest gest. Per molt que sigui el teu propi acte lliure, la teva pròpia elecció coherent i vàlida, sentiràs ressonar dins teu aquells que en el passat, present i futur han fet de la Noviolència Activa la seva Pau, la seva Força, la seva Alegria.

Per unir-vos i compartir la vostra experiència, envieu una foto, un vídeo, un text breu a info@europeforpeace.eu. Tots els testimonis es recolliran i es publicaran a Pressenza.com