Aquest mes de setembre ha finalitzat el segon cicle de tallers de desenvolupament humà en context de tancament, que ha estat impartit per un equip d’humanistes en els penals de la província de Buenos Aires.

Durant els últims 6 mesos s’han realitzat 14 sessions en línia, en les quals han participat al voltant de 3.000 persones privades de llibertat. En aquests tallers, mitjançant practiques internes, s’han treballat temes com la reconciliació amb uns altres i amb un mateix, la superació del ressentiment, el reconeixement d’injustícies, la identificació dels fracassos o les possibilitats de futur. Com sabem, aquests són temes importants que requereixen ser estudiats i compresos per avançar sense temor i superar la violència interna i el sofriment.

També s’han treballat eines com les experiències guiades, la petició o l’experiència de pau, tècniques que ens ajuden a relaxar el cos, tranquil·litzar la ment i aquietar el cor i ens permeten endinsar-nos en el nostre món intern.

La iniciativa ha estat facilitada pel Ministeri de Justícia i Drets Humans del Govern de la Província de Buenos Aires a través de la Directora d’Esport i Cultura, Claudia Rodriguez. Es tracta d’un projecte pioner, un exemple de com contribuir amb un nou enfocament en la millora de la situació de les persones privades de llibertat, en la seva projecció a futur i en definitiva en la superació de la violència social i personal, així com en la possibilitat d’encendre una espurna d’esperança en la població carcerària.

L’assistència als tallers ha estat molt nombrosa, més de 3.000 persones en algunes sessions, i els participants han interactuat de manera molt activa en totes les reunions. Els testimoniatges dels participants confirmen com per a ells aquests tallers d’intercanvi sobre temes tan humans, han estat un suport important en la seva vida quotidiana en situació de tancament. Alguns descriuen com en les diferents comunitats carceràries ha disminuït l’hostilitat, l’agressivitat, la ira i ha augmentat l’empatia i les ganes de millorar l’àmbit i les relacions entre elles.

Els participants han interpretat músiques i cançons i han compartit poemes, meditacions, reflexions, dibuixos o testimoniatges com els següents:

“Els explico, amb alegria, que mitjançant les experiències guiades vaig aconseguir sanar les meves penes i deixar enrere les meves angoixes. Vaig connectar amb gent maca amb la qual ens unien les ganes de no malgastar els nostres dies. Tots junts recorríem un sender cap a una millor vida”.

“Quan va començar el taller no imaginàvem cap a on ens portaria, ens ha portat a posar les expectatives en nosaltres mateixos. L’ahir no importa, importa el que puguem aconseguir d’aquí en més, aprenent dels nostres errors, evolucionant com a persones, elevant la nostra consciència. Podem dir que les nostres reixes mentals ja mai més ens tancaran”.

“M’agrada escoltar-la, vaig aprendre i aprenc cada segon de la meva vida i en el meu camí sempre he trobat a persones agradables que caminen amb mi. No tinc dubtes que podem construir alguna cosa molt millor que això, ens ho mereixem simplement com a éssers vius que habiten aquest bellíssim planeta”.

Per a l’equip organitzador dels tallers també ha estat una experiència molt emotiva i enriquidora. Poder escoltar els testimoniatges de tantes persones, compartir les seves reflexions, ajudar a encendre el foc intern, a obrir l’esperança d’un futur lluminós i ple de possibilitats és un intent que val la pena viure, comenten alguns dels organitzadors.