Amb motiu de l’arribada del Peace Boat a Barcelona, dimarts passat 5 de novembre, a partir de la iniciativa de Món sense guerres i sense violència, i gràcies a la inestimable col·laboració de Masumi Matsumura, coordinadora d’activitats en el Peace Boat, es van donar cita diverses organitzacions d’ICAN en un acte on van confluir iniciatives i propostes relatives a la Pau mundial.

El Peace Boat, vaixell japonès de la Pau, és part activa de la campanya ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les armes nuclears). En el seu recorregut pel món, té com a objectiu crear una consciència de Pau,  promovent els drets humans, el respecte pel medi ambient i donant a conèixer les conseqüències de les bombes d’Hiroshima i Nagasaki.

Aquesta campanya ha estat llançada per una coalició d’Organitzacions, no governamentals de la societat civil internacional -entre elles Món sense guerres i sense violència, d’àmbit internacional-, que impulsen l’adhesió i la total implementació del TPAN (Tractat sobre la prohibició de les armes nuclears) a escala mundial.

 

 

Imatges de René Gómez

Es va projectar el documental “El Principi de la Fi de les Armes Nuclears”. Aquest, dirigit per Álvaro Orús i produït per Tony Robinson, de Pressenza, explica la història de les armes nuclears, les seves conseqüències i vol sensibilitzar sobre la necessitat d’erradicar-les.

El documental promou la signatura i ratificació del Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears i que la població prengui consciència del perill en el qual viu i construeixi un moviment ciutadà per a un canvi de paradigma planetari sense armes nuclears.

Prèviament a l’emissió de la pel·lícula, la directora del creuer, Maria Yosida, va donar la benvinguda als assistents i va explicar els objectius del Peace Boat i de la Campanya ICAN.

La Hibakusha, Noriko Sakashita, inicià l’acte recitant una poesia “La vida d’aquest matí”, acompanyada pel violoncel de Miguel López, tocant el “Cant dels Ocells”, de Pau Casals, la qual cosa va sintonitzar al públic assistent en una emotiva atmosfera.

 

 

Posteriorment al documental es va donar pas a les següents intervencions:

-Alessandro Capuzzo, representant de MSG en el Bamboo (vaixell adherit a la 2a Marxa Mundial, que navega pel Mediterrani amb la Campanya: “Mediterrani, mar de Pau i lliure d’armes nuclears”).

-Rafael de la Rubia, coordinador de la 2a MM i fundador de Món sense guerres i sense violència.

-Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau i exdirector general de la UNESCO (a través de vídeo).

-David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, en representació del seu Departament i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

-Tica Font, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

-Carme Sunyé, vicepresidenta de Fundipau.

També es va comptar amb l’assistència de Pedro Arrojo, exdiputat de Podemos, i un dels protagonistes que intervenen en el documental.

Va excusar la seva absència Josep Mayoral, alcalde de Granollers i vicepresident de Mayors for Peace a Espanya.

 

 

Imatges d’Antonio Meda i Javier Belda

En finalitzar l’acte es va actualitzar la informació sobre la 2a Marxa Mundial per la Pau i la No-Violència, organitzada per MSGiSV, que es va iniciar el 2 d’octubre a Madrid, que ja ha recorregut alguns països d’Àfrica i és ara camí a Amèrica. La Marxa continuarà el seu recorregut per Àsia i Europa, i finalitzarà el 8 de març de 2020.