Mentre els líders mundials es reuneixen a Nova York aquesta setmana, per a l’obertura anual de l’Assemblea General de les Nacions Unides -i amb el teló de fons de les últimes amenaces nuclears de Rússia-, cinc nacions més han signat el Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears (TPAN) i dos més l’han ratificat. Això eleva el nombre total de signants a 91 i el  d’Estats Part a 68.

L’augment d’adhesions al TPAN reflecteix la preocupació creixent de la comunitat internacional per l’amenaça existencial que les armes nuclears suposen per a la humanitat. Al mes de juny, els estats signants del TPAN van declarar, amb motiu de la seva primera reunió a Viena: “No ens aturarem fins que l’últim Estat s’hagi adherit al tractat i s’hagi desmantellat l’última ogiva nuclear”.

En signar el tractat, els cinc països -Barbados, Burkina Faso, Guinea Equatorial, Haití i Sierra Leone- han fet un pas fonamental cap a l’adhesió, mentre que la República Dominicana i la República Democràtica del Congo (RDC) han entregat els seus documents de ratificació davant el secretari general de les Nacions Unides, per convertir-se en Estats Part.

Aquestes accions van tenir lloc el dijous 22 de setembre, durant una cerimònia d’alt nivell, a la seu de l’ONU, que fou oficiada per Miguel de Serpa Soares, subsecretari general d’Assumptes Jurídics de l’ONU.

Beatrice Fihn, directora executiva d’ICAN, va dir durant l’esdeveniment: “A mesura que cada cop més països s’uneixen al TPAN, estem fent passos significatius cap a l’abolició d’aquestes armes. Amb l’augment del nombre de països que signen i ratifiquen el TPAN, creix la pressió sobre els nou Estats amb armes nuclears i els seus partidaris, perquè s’uneixin al tractat”.

I va afegir: “L’enfortiment del tractat és especialment benvingut en aquest moment en què, amb la guerra a Ucraïna, s’ha vist com creix el risc d’utilització  d’armes nuclears i com un dels estats armats nuclears més grans del món ha amenaçat obertament d’usar el seu propi arsenal, amb tota la devastació que això representa”.

L’Alt Representant de les Nacions Unides per al Desarmament, Izumi Nakamitsu, va dir: “La pertinença a la TPAN és un senyal fort del compromís d’un estat per assolir el nostre objectiu comú d’un món lliure d’armes nuclears. Però això no és un acte merament simbòlic. Les decisions preses a la primera reunió dels Estats Part reflecteixen el compromís d’aplicar el tractat d’una manera completa i reflexiva”.

Peter Maurer, president del Comitè Internacional de la Creu Roja, va dir: “La prohibició completa de les armes nuclears és un pas crucial cap a la seva eliminació, que és una responsabilitat vital de la comunitat internacional en el seu conjunt. Felicito els Estats que han pres la elecció valenta de signar o ratificar aquest tractat tan transcendental avui”.