Integrants de la campanya internacional Western Sahara is Not for Sale (WSNS), i l’ONG Western Sahara Resources Watch, participen en la junta d’accionistes de l’empresa espanyola Siemens Gamesa per denunciar la seva implicació en l’espoli il·legal dels recursos naturals del Sàhara Occidental ocupat.

La situació dels territoris ocupats del Sàhara Occidental ha estat denunciada per moltes ONG de drets humans internacionals, com   Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Frontline Defenders.

Des de Western Sahara is Not for Sale  denuncien que “les activitats econòmiques en el Sàhara Occidental, sense el consentiment del poble sahrauí, suposen una clara violació del dret internacional”.

Integrants de la campanya internacional Western Sàhara is not for sale (WSNS) i de l’ONG Western Sàhara Resources Watch han participat en la junta d’accionistes de l’empresa espanyola Siemens Gamesa, amb seu en Zamudio (País Basc), per denunciar la seva implicació en l’espoli il·legal dels recursos naturals del Sàhara Occidental ocupat.

Siemens Gamesa és present en els territoris ocupats del Sàhara Occidental des de l’any 2013, on construeix i manté, juntament amb la multinacional italiana Enel Green Power i amb Nareva Hòlding, dos parcs eòlics en els territoris ocupats del Sàhara Occidental. Té una quota de mercat del 62% en l’Estat marroquí i un acord amb Laso Lasarte Wing per transportar les pales de la seva fàbrica a Tànger.

“El 2021, l’associació AREN va assegurar haver interceptat un vaixell amb càrrega de turbines de Siemens Gamesa des dels territoris ocupats que es dirigia a Espanya, així com tres vaixells amb bandera de diferents nacionalitats que pretenien transportar més de 175.000 tones de fosfat sahrauí“, segons recull el portal web SOSSahara.org, amb informació de l’Observatori de Drets Humans i Empreses (ODHE).

La situació dels territoris ocupats del Sàhara Occidental ha estat denunciada per moltes ONG de drets humans internacionals, com Amnistia Internacional, Human Rights Watch i Frontline Defenders, però també pel Grup de Treball de les Nacions Unides sobre la Detenció Arbitrària i diversos relators especials de l’ONU.

Diferents resolucions internacionals i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (l’última el setembre de 2021), afirmen que el Sàhara Occidental és un territori no autònom, pendent de descolonització, sobre el qual el Marroc no té cap sobirania i que qualsevol activitat d’explotació s’ha de fer amb el consentiment explícit del representant legítim del poble sahrauí, el Front Polisario.

Des de Western Sàhara is Not for Sale denuncien que “les activitats econòmiques en el Sàhara Occidental, sense el consentiment del poble saharaui, suposen una clara violació del dret internacional, tal com recull el Tribunal General de la Unió Europea (TJUE), en la seva sentència del 29 de setembre de 2021”, afirma Hassanna Aalia, activista sahrauí membre impulsor de la campanya WSNS.

“El poble sahrauí ha manifestat en nombroses ocasions la seva oposició als projectes energètics del Marroc en el territori ocupat, en els quals Siemens Gamesa participa i es lucra de manera directa, vulnerant la legalitat internacional”, afegeix Nayua Jatri Aduh, activista sahrauí de la campanya WSNS. L’any 2021, l’empresa espanyola va subministrar, a través de Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) aerogeneradors per al parc eòlic de Bojador, de 300 MW, en la zona del Sàhara Occidental ocupada pel Marroc, zona que, a més, s’ha declarat com a territori en estat de guerra.

Amb aquesta acció noviolenta, els integrants de la campanya WSNS fan els primers passos per continuar denunciant totes les empreses estrangeres involucrades en l’espoli il·legal dels recursos naturals sahrauís. L’activitat de nombroses empreses al Sàhara Occidental ocupat suposa una clara vulneració del dret internacional, i es dona mitjançant la signatura de contractes i acords amb l’Estat d’ocupació marroquina per dur a terme projectes en aquest territori, o participar en el transport o importació dels recursos sahrauís.

Sobre Western Sàhara is Not for Surt:

Western Sàhara is not for Surt (WSNS), impulsada per 123 organitzacions de la societat civil sahrauí, i secundada per més de 180 entitats internacionals, neix per denunciar i exigir el cessament de les inversions estrangeres d’empreses multinacionals situades al Sàhara Occidental ocupat o empreses que contribueixen al saqueig sistemàtic per part del Marroc de les riqueses del poble sahrauí.