Entre avui i demà, el FHAR (Forum de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona) agrupa una dotzena de taules rodones amb la participació de membres locals i internacionals de ciutats com París, Berlín, Viena o Bolonya, així com l’acadèmia, entitats socials i l’empresa privada.

El Fòrum servirà per debatre sobre l’increment del parc d’habitatge públic de lloguer i les noves fórmules de col·laboració per incrementar l’habitatge assequible.

Aquest dimarts ha començat una nova edició del Fòrum d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (FHAR), amb el focus posat en el paper de les ciutats en la provisió d’habitatge social i assequible en temps de pandèmia i finançarització. Es tracta de la segona edició del fòrum, celebrat per primer cop el 2019 per reflexionar sobre els reptes de futur del sector. En l’edició d’enguany, les sessions giren al voltant de les fórmules per incrementar el parc d’habitatge públic de lloguer i les noves fórmules de col·laboració entre l’administració pública i els sectors socials, cooperatius i privat amb ànim de lucre. En aquesta segona edició, s’ha arribat al voltant de 700 inscripcions cada dia per seguir el conjunt de les sessions, tant de manera telemàtica com presencial.

En aquest sentit, destaca el fort impuls de l’Ajuntament de Barcelona en aquests dos àmbits. D’una banda, l’Ajuntament assoleix aquest 2021 cotes històriques de construcció d’habitatge públic, amb 2.300 habitatges en obres o prop d’iniciar-les, i sòl mobilitzat per la construcció d’un total de 6.000 pisos. De l’altra, en aquest mandat s’han materialitzat polítiques innovadores tant en la construcció amb mètodes industrialitzats de col·laboració i promoció delegada, amb fórmules amb el sector privat a Habitatge Metròpolis Barcelona per construir 2.250 habitatges a la ciutat i 2.250 més a l’àrea metropolitana; i amb el sector social i cooperatiu com el conveni amb entitats sense ànim de lucre per la construcció de 1.000 pisos més.

Experts locals i internacionals per ampliar el parc públic d’habitatge
Durant dos dies passaran pel recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, experts internacionals com Ricky Burdett director de la LSE Cities, de la prestigiosa London School of Economics, representants de ciutats com el tinent d’alcaldia de París, Ian Brossat, el regidor berlinès Florian Schmidt, la membre del Consell Executiu de la International Union of Tenants, Barbara Steenberg, o el cap de Política d’Habitatge de l’Ajuntament de Dublín, Daíthí Downey, entre d’altres. El FHAR pretén compartir en un sol espai les millors experiències i els reptes d’àmbit europeu i internacional amb els presents a Barcelona i en d’altres punts de l’Estat. A més de la regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín, compartiran espai amb la responsable d’Innovació de l’Observatori d’Euskadi, Elena Sánchez.

Uns i altres debatran en les primeres sessions al voltant de les fórmules per incrementar el parc d’habitatge públic de lloguer en el context d’impacte de la pandèmia, però també sobre la transparència i ús de les dades públiques. Un altre tema de debat serà la innovació en la promoció pública d’habitatge, amb els casos de Viena, a càrrec de l’exregidora Maria Vassilakou; de les Illes Balears, amb la directora general de l’Institut Balear de l’Habitatge, Cristina Ballester; de Sevilla, amb el director de l’Empresa Municipal de l’Habitatge, Felipe Castro; i el gerent de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), Gerard Capó.

Col·laboració amb el sector de l’habitatge social i cooperatiu i amb privats amb ànim de lucre limitat
La segona jornada del FHAR girarà al voltant de nous models de col·laboració per incrementar el parc d’habitatge assequible, amb experiències d’èxit a nivell europeu, d’una banda, i l’impuls barceloní a la promoció delegada amb entitats amb i sense ànim de lucre.

En primer lloc, es donarà a conèixer la iniciativa Housing 2030, a càrrec de la seva autora principal, Julie Lawson, juntament amb les experiències de Londres, amb la responsable de Comunitats Hannah Emery-Wright, i de Bolonya, amb la tinenta d’alcaldia Emily Clancy. En segon lloc, el FHAR acollirà una taula sobre Habitatge Metròpolis Barcelona l’operador mixt impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB per construir 4.500 habitatges de lloguer assequible a la ciutat i a l’àrea metropolitana. Hi intervindran la CEO de Savills Aguirre Newman, Anna Gener, el conseller delegat de Neinor Homes, un dels dos socis privats de l’operador, Borja García-Egotxeaga, i el gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Javier Burón.

Quant a la col·laboració amb el sector de l’habitatge social i cooperatiu, l’aliança de l’Ajuntament amb les fundacions i cooperatives d’habitatge servirà de punt de partida per reflexionar i debatre el paper d’aquestes entitats socials, amb la cap de gabinet de la Regidoria d’Habitatge, Vanesa Valiño, la membre de La Hidra Cooperativa Laia Forné, el president de la Fundació Salas en representació de Cohabitac, Manuel Rodríguez, i la coordinadora de la Fundació La Dinamo, Gloria Rubio.

Barcelona, impuls en les polítiques i en la reflexió i la innovació
Des del 2015, les polítiques municipals en matèria d’habitatge s’han intensificat per fer front a l’emergència habitacional i l’escassetat d’habitatge públic de lloguer, tant pel que fa a l’execució de mesures per corregir dècades de polítiques en direcció contrària, com per crear els espais necessaris per debatre i reflexionar sobre el dret a l’habitatge i el futur del sector. El FHAR, organitzat per l’IMHAB, n’és un dels principals exemples, i s’emmarca dins del cicle de jornades i conferències impulsades des del 2016 pel Consistori barceloní.

En aquesta estratègia figura també la primera càtedra multidisciplinar en Habitatge, impulsat conjuntament per l’Ajuntament, la Generalitat, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i les quatre universitats públiques presents a Barcelona, la UB, la UPF, la UAB i la UPC. La voluntat és crear els primers estudis de màster oficials d’Habitatge de l’Estat, a més d’organitzar tallers i postgraus, així com participar en projectes d’investigació competitius tant a nivell estatal com internacional, amb l’elaboració d’informes i articles acadèmics. La Càtedra Barcelona Estudis d’Habitatge haurà de servir per la producció de ‘policy papers’, és a dir, per a l’assessorament a administracions públics i l’organització de congressos i seminaris per assolir la transferència de coneixement.

Més informació
https://www.fhar.barcelona/