Ahir 5 de juliol va començar la trobada municipalista internacional “Fearless Cities”. Es tracta d’una activitat amb debats, presentacions, intercanvis sobre polítiques i tallers pràctics, la conferència durarà 5 dies. Pressenza va cobrir la primera edició de la trobada “Fearless Cities” amb diferents articles, així como edicions posteriors.

“Fearless Cities” va començar en el 2017 amb una conferència a Barcelona en la qual es van donar cita ciutats i plataformes mundials que estaven desenvolupant projectes municipalites i processos polítics que permetessin a la ciutadania definir el model de ciutat en el qual voldrien viure, plataformes que treballen per a transformar la societat des de la base.

En aquesta edició, que se celebra en línia, estan inscrites al voltant de 1000 persones de més de 50 països.

Durant l’acte d’obertura, activistes d’algunes de les organitzacions de base més innovadores i poderoses han compartit les seves experiències de política electoral i de treball amb aliats en les institucions.

Han comentat la seva experiència:
Jelena Milos de les plataformes Zagreb je nass i Mojomo, grups que reuneixen plataformes municipals de tota Croàcia. Al maig del 2021 van tenir eleccions municipals a Croàcia, en aquestes eleccions van obtenir 23 de 47 escons guanyant l’alcaldia de Zagreb, obtenint bons resultats en altres ciutats.

Franceso Gentilini de Coalizione Civica Bologna, és una organització que actua com a xarxa de diverses organitzacions d’activistes de Bologna intentant connectar el món activista i el món polític institucional a nivell local. Com a exemple citen una acció mitjançant la qual van aconseguir bloquejar la urbanització i la construcció de centres comercials en un bosc urbà de 47Km2, mantenint així aquest pulmó verd per a la ciutat.

Elena Tarifa de Barcelona en Comú ha explicat l’experiència de la seva plataforma en les eleccions municipals de Barcelona i en l’alcaldia de la ciutat. Rescata la importància dels moviments municipalistes aquests últims anys i del treball en comú. Del pas de Barcelona en Comú per l’alcaldia valora la importància de tenir la primera alcaldessa dona de la ciutat, la implantació d’una àrea dedicada a polítiques feministes i LGTBI, la creació d’un cangur gratuït, de dentistes gratuïts, d’una empresa energètica pública, la plataforma “Decidim Barcelona” de pressupostos participatius i en el camp de l’urbanisme, el disseny de les “superilles”, que posen al vianant en el centre.

Maga Miranda, de Revolució Democràtica de Xile, ha explicat els avanços del recent procés de conformació de la Convenció Constitucional encarregada de redactar una nova Constitució per a Xile, que es caracteritza per la participació ciutadana amb l’interès de posar fi al neoliberalisme, garantir la inclusió, donar visibilitat al moviment feminista i els pobles originaris, entre altres propostes.

Waleed Shahid de Justice Democrats, dels Estats Units, ha comentat el treball realitzat en el 2016 durant la campanya presidencial de Sanders reclutant candidats de les classes més humils dels EUA dels quals ara hi ha 10 en el Congrés.

L’acte ha estat tancat amb la participació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de Barcelona en Comú. A més de felicitar les companyes municipalistes d’altres ciutats, ha explicat les dificultats a les quals s’enfronten els governs municipalistes: falta de pressupost i competències, fake news, processos judicials etc. Malgrat tot això, estan fent realitat moltes de les propostes que es van llançar en un inici, com és el reforçament dels serveis públics, el fre a l’especulació amb béns bàsics regulant plataformes com airbnb o uber, la creació d’una unitat municipal d’anti-desallotjaments d’habitatges, la unitat de disciplina que multa a grans tenidors d’habitatge en casos de mantenir habitatges buits, o especular o assetjar als inquilins, també s’està construint habitatge de lloguer social i realitzant accions d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, com és la creació de refugis climàtics a la ciutat de Barcelona, o la creació d’una empresa elèctrica municipal d’energia renovable.

Aquestes i moltes altres propostes de debatran els pròxims dies durant la conferència “Fearless Cities”.