La Cambra de Diputats xilena ha aprovat, per unanimitat, el Projecte d’Acord que ratifica el Tractat de prohibició d’armes nuclears, adoptat a Nova York l’any 2017, on va ser aprovat per 122 països membres de les Nacions Unides (ONU).

El projecta compte amb un únic article: “S’adopta el “Tractat sobre la prohibició d’armes nuclears”, aprovat a Nova York el 7 de juliol de 2017”.

En aquest context, segons l’informe de la Comissió d’Afers Exteriors de la Cambra Baixa, es tracta “d’un tractat de desarmament, que manifesta l’esment explícit de les catastròfiques conseqüències humanitàries i ambientals que provocaria l’ús, deliberat o accidental, d’aquest tipus d’arma. També acredita altres aspectes, com el paper específic de les dones en el desarmament nuclear i la necessitat d’una participació igualitària per a la promoció i assoliment d’una pau i una seguretat sostenibles”, i afegeix “les parts donen compte dels propòsits per celebrar i 20 articles on s’exposen les normes”.

El diputat xilè d’Acció Humanista, Tomás Hirsch, va donar la benvinguda a la decisió assegurant que “era un signe important i profund per avançar cap a un món desnuclearitzat, on aquestes armes no es fabriquin, transportin, no es provin, ni s’utilitzen. Per descomptat, el nostre país no té armes nuclears gràcies al ‘Tractat de Tlatelolco’, que fou pioner al món i va signar la regió llatinoamericana”.

“Estic profundament content perquè -des del punt de vista humanista- hem estat promovent permanentment  la signatura d’aquest tractat i l’adhesió de Xile. Juntament amb “Món sense guerres i sense violència”, una organització humanista mundial que promou la pau mundial, i amb l’ICAN -Campanya internacional per abolir les armes nuclears-, i que, com a organització, va guanyar el premi Nobel de la pau. Seguirem promovent tots els acords que impliquin la desmilitarització i la desnuclearització del planeta, és un tema fonamental de l’humanisme universalista”, va dir Hirsch.