Pressenza publica a continuació la declaració íntegra publicada avui per sis organitzacions internacionals de salut en relació amb l’entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

En vigílies de l’entrada en vigor de l’històric Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), celebrem aquest pas essencial cap a la prevenció de les catastròfiques conseqüències humanitàries de l’ús de les armes nuclears i aquesta gran victòria per a la salut planetària.

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), el Consell Internacional d’Infermeres (CIE), la Federació Internacional d’Associacions d’Estudiants de Medicina (IFMSA), l’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), la Federació Mundial d’Associacions de Salut Pública (WFPHA) i l’Associació Mèdica Mundial (AMM) acullen amb beneplàcit aquesta primera prohibició internacional integral de les armes nuclears, les armes de destrucció massiva més nocives i les últimes a ser prohibides completament.

Ens complau i ens enorgulleix haver contribuït amb la nostra experiència i les nostres recomanacions al desenvolupament d’un tractat de prohibició fort, amb una base sòlida davant l’evidència de l’inefable sofriment i la devastació radioactiva generats per l’ús de les armes nuclears. Sabem que qualsevol ús d’armes nuclears generaria desafiaments insuperables per brindar assistència mèdica i altra mena d’assistència humanitària als supervivents i que no hi ha capacitats adequades de resposta ni a escala nacional ni internacional. És el nostre deure prevenir allò que no podem guarir.

Ara, el tractat es converteix en part del dret internacional, vinculant pels Estats que el ratifiquin. El TPAN estableix un nou estàndard legal internacional contra aquestes armes tan inhumanes.

La prohibició ha demostrat ser eficaç pel desarmament. Els tractats que prohibeixen les armes biològiques i químiques, les mines terrestres antipersones i les bombes de dispersió han estigmatitzat i reduït el desplegament i l’ús d’aquestes armes i, fins i tot, han influït en les nacions que no s’han adherit als tractats respectius. El TPAN ja està començant a tenir efecte. Ens complau veure que, com a resposta al TPAN, un nombre creixent de bancs, fons de pensions i companyies d’assegurances de tot el món són desinvertint en empreses que fabriquen armes nuclears.

L’Organització Mundial de la Salut, l’any 1983, va identificar les armes nuclears com «l’amenaça immediata més gran per a la salut i el benestar de la humanitat» i va concloure que «els serveis de salut en el món no podrien alleujar la situació de manera significativa. Per tant, l’únic abordatge per al tractament dels efectes en la salut d’una guerra nuclear és la prevenció primària, és a dir, prevenir una guerra nuclear».[i]

Ara, els experts consideren que el perill d’una guerra nuclear és tan gran com ho va ser durant la Guerra Freda i que va en augment.[ii] En els últims anys, s’han derogat tractats d’eliminació i control de les armes nuclears que van ser assolits amb molta obstinació. Els Estats amb armes nuclears estan fent inversions a llarg termini en noves armes nuclears, cada cop més sofisticades i potencialment més destructives.

L’augment dels conflictes armats en un món atabalat per pressions climàtiques augmenta el perill d’una guerra nuclear, igual que ho fa la vulnerabilitat als ciberatacs dels sistemes de comandament i control nuclears. Les recerques climatològiques ens diuen que fins i tot una guerra nuclear limitada, que involucri menys del 2% de l’arsenal nuclear mundial, llançaria milions de tones de fum de ciutats en flames a la part alta de l’atmosfera, que es propagarien per tot el món, refredant abruptament la terra a temperatures que no es vivien des de l’edat del gel, i que causaria una fam nuclear mundial que posaria en perill la vida de milers de milions de persones.[iii]

El TPAN proporciona un antídot vital i la nostra millor ruta a seguir.

Aquest tractat no sols proporciona una prohibició completa i categòrica de les armes nuclears, sinó que també proporciona el primer marc acordat internacionalment per a un procés mitjançant el qual totes les nacions, amb armes nuclears i sense, puguin complir la seva obligació legal d’eliminar les armes nuclears.

A més, el TPAN compromet als Estats membres a brindar assistència a les víctimes de l’ús i prova d’armes nuclears i a emprendre una reparació viable dels ambients contaminats per l’ús i les proves d’armes nuclears. Els Estats que encara no estiguin preparats per a adherir-se al tractat han de cooperar en aquesta labor humanitària que degué iniciar fa molt temps.

La crisi climàtica i la pandèmia de COVID-19 han posat en relleu la necessitat crucial d’una cooperació internacional oportuna impulsada per l’evidència i els advertiments d’experts, per a salvaguardar la salut i la seguretat de les persones. Les armes nuclears són de fabricació humana, per la qual cosa la solució a l’amenaça jeu enterament a les nostres mans.

Posar fi a les armes nuclears abans que acabin amb la humanitat i moltes altres formes de vida és un imperatiu sanitari i humanitari urgent. El tractat és un pas crucial cap a l’erradicació de les armes nuclears i un actiu per a la salut planetària del més alt nivell. Instem a totes les nacions que aprofitin l’oportunitat que ofereix el tractat i al fet que el signin, ratifiquin i implementin fidelment.

Les nostres organitzacions són:

El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) és una organització imparcial, neutral i independent la missió de la qual exclusivament humanitària és protegir la vida i la dignitat de les víctimes de conflictes armats i altres situacions de violència, i brindar-los assistència. El CICR també s’esforça per prevenir el sofriment mitjançant la promoció i l’enfortiment del dret humanitari i els principis humanitaris universals.

El Consell Internacional d’Infermeres (CIE) és la federació internacional d’organitzacions d’infermeria que representen a les associacions nacionals d’infermeres en 20 països.

La Federació Internacional d’Associacions d’Estudiants de Medicina (IFMSA) concep un món en el qual els estudiants de medicina s’uneixen per a procurar la salut global i estan equipats amb el coneixement, les habilitats i els valors per a assumir rols de lideratge en salut a escala local i global. Fundada en 1951, és una de les organitzacions dirigides per estudiants més grans i antigues del món. Representa, connecta i involucra a una xarxa d’1,3 milions d’estudiants de medicina de 145 organitzacions nacionals membres en 134 països.

L’Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW) és una federació d’organitzacions de professionals de la salut en 63 països dedicada a l’erradicació de les armes nuclears (Premi Nobel de la Pau en 1985).

La Federació Mundial d’Associacions de Salut Pública (WFPHA) és una federació internacional de 130 associacions de salut pública nacionals i regionals que representen a 5 milions de professionals de la salut pública a tot el món. La WFPHA és l’única societat professional mundial que representa i presta serveis a l’ampli camp de la salut pública en l’àmbit internacional.

L’Associació Mèdica Mundial (AMM) és una organització internacional que representa a metges, amb 115 organitzacions nacionals membres i milers de membres associats a tot el món.


[i] Organització Mundial de la Salut. Efectes de la guerra nuclear en la salut i els serveis de salut. Ginebra, 1984.

[ii] https://thebulletin.org/doomsday-clock/current-time/

[iii] Toon OB, Bardeen CG, Robock A et al.: Rapide expansion of nuclear arsenals by Pakistan and India portends regional and global castastrophe. Science Advances 2019, 5, eaay5478.