La IPB demana als líders mundials que desviïn la despesa militar a la salut.

Una de les federacions per la pau més antigues del món, i guanyadora del Premi Nobel de la Pau el 1910, l’Oficina Internacional de la Pau, va llançar aquesta setmana una crida dirigida als líders mundials “per a reduir dràsticament la despesa militar a favor de l’atenció sanitària i de totes les necessitats socials i mediambientals!”.

L’epidèmia de coronavirus que està arrasant el planeta posa en un enfocament nítid el fet que amb una part dels diners que es gasten globalment en despeses militars i en la preparació per a la guerra, podríem resoldre tots els problemes de la humanitat: proporcionar una atenció mèdica de qualitat i una educació de bona qualitat per a tots, seguretat en la vellesa, energia neta, un sistema econòmic equitatiu, protecció del medi ambient i moltes altres coses que crearien una vida digna per a tots els éssers humans.

Pressenza insta als seus lectors que vagin a aquest enllaç per signar la petició. El text complet es troba a continuació:

INVERTIR EN ATENCIÓ MÈDICA EN COMPTES D’EN MILITARITZACIÓ

Nosaltres, els signants, fem una crida als líders mundials reunits en l’Assemblea General de les Nacions Unides*, perquè redueixin dràsticament les despeses militars, i afavoreixin l’atenció mèdica i totes les necessitats socials i mediambientals.

*Les signatures seran portades a l’Assemblea General de les Nacions Unides el primer dia de la pròxima sessió que s’obrirà el 15 de setembre de 2020.

Èmfasi en la cura de la salut

Juntament amb l’Oficina Internacional de la Pau, l’organització de pau més antiga del món i guanyadora del Premi Nobel, som testimonis de les conseqüències de decisions polítiques irresponsables que han portat a una dramàtica falta d’inversió en l’atenció sanitària. Arreu del món els sistemes de salut estan arribant al límit de les seves forces, i l’heroic personal de primera línia està sotmès a una pressió enorme.

L’emergència del coronavirus mostra l’estat afeblit en què es troben les nostres societats per protegir a la població: un món impulsat per les finances, els accionistes i l’austeritat, que han afeblit la nostra capacitat per defensar el bé comú i han posat en perill la vida humana a escala mundial.

Els empleats es veuen temptats a anar a treballar malalts, temorosos de perdre el seu treball i els seus ingressos. Les persones grans són vulnerables i necessiten ajuda perquè el virus colpeja sense pietat els més febles. La privatització, les mesures d’austeritat i el sistema neoliberal han portat als serveis de salut locals, regionals i nacionals a la vora del col·lapse.

Ja podem extreure alguns ensenyaments per al futur. La salut és un dret humà per a joves i ancians, per a totes les persones en totes les parts del món. L’atenció sanitària i d’infermeria mai ha de ser retallada o subordinada per la cerca de beneficis mitjançant la privatització.

És hora d’un Contracte Social Global

L’OIT va informar sobre les conseqüències del mercat laboral amb una pèrdua potencial de 25 milions de llocs de treball, més que durant la crisi financera del 2008. Es preveu que la pobresa dels treballadors augmenti significativament, la qual cosa podria afectar altres 35 milions de persones més.

Donem suport als esforços del moviment sindical a escala mundial i local, en la seva crida a un nou contracte social. Donem suport a la seva crida a favor de mesures econòmiques i recursos per protegir els llocs de treball, els ingressos, els serveis públics i el benestar de les persones.

Donar prioritat al desarmament

El món gasta 1,8 bilions de dòlars en despeses militars cada any, i està previst que gasti 1 bilió de dòlars en noves armes nuclears en els pròxims vint anys. El camí equivocat que segueix el món és la militarització, alimentant les tensions, augmentant el potencial de guerra i conflicte. Això agreuja més les elevades tensions nuclears que ja existeixen.

Els líders mundials han de posar el desarmament i la pau en el centre de l’elaboració de les polítiques, i desenvolupar un nou programa de desarmament que inclogui la prohibició de les armes nuclears. Reiterem la nostra crida als governs perquè signin el tractat TPAN (Tractat sobre la prohibició de les armes nuclears).

El desarmament és una de les claus de la gran transformació de les nostres economies, per assegurar que es valori més els éssers humans i no els guanys; economies en les quals es resolguin els desafiaments ecològics, sobretot la crisi del canvi climàtic, i es busqui la justícia social mundial.

Amb el desarmament, l’aplicació dels SDG, un contracte social mundial i un nou acord mundial per a la Pau Verda, podem fer front als desafiaments de la pandèmia del coronavirus.

Estem fent una crida als líders mundials, que es reuniran en l’Assemblea General de les Nacions Unides el setembre del 2020, a actuar per una cultura de pau. Un camí pacífic significa, necessitem, una estratègia global, un contracte social global i una cooperació global per assegurar el suport del planeta a les persones. D’això es tracta la solidaritat humana del segle XXI: