El documental sobre renda bàsica, RBUI, el nostre dret a viure podrà veure’s a partir d’avui en obert, en els diferents canals de Youtube Pressenza.
Aquesta pel·lícula dirigida per Álvaro Orús i promoguda per Pressenza i Humanistes per la Renda Bàsica, va ser estrenada en el Fòrum Europeu de maig 2018, a Madrid, i en aquest temps ha estat traduïda a set idiomes i recorregut diversos continents.

Amb motiu de la Setmana Internacional sobre la Renda Bàsica Universal i Incondicional, els promotors del documental RBUI, el nostre dret a viure, han posat en obert aquesta cinta en els canals que Pressenza té en Youtube.

Recordem que aquesta pel·lícula explica en 41’ què és la renda bàsica, què no és, quines són les diferències amb les rendes mínimes (o per a pobres), els avanços respecte a la difusió de la idea, experiències pilot hagudes, possibles conseqüències de la seva posada en marxa, les majors resistències per a la seva concreció, etc.

Fruit del treball col·lectiu i voluntari, del director Álvaro Orús, del músic David Bazo, de diferents persones que han anat traduint, posant veu, difonent, etc. es tracta d’un document imprescindible per a informar-se sobre el que cada vegada més persones reclamen com a dret universal, la qual cosa hauria de ser el primer dret universal per tractar-se del dret a la subsistència. Alguna cosa que avui és possible per la riquesa acumulada i que creix més i més gràcies als avanços tecnològics, la qual cosa produeix cada dia menys ocupació, d’altra banda.

De tal manera que si, a causa dels avanços tecnològics cada dia hi ha menys treballs remunerats al mateix temps que es genera més riquesa, la humanitat s’enfronta a una pregunta Com resoldrà la subsistència d’un percentatge cada vegada major de la població, si no qüestiona la relació salari-subsistència?

En RBUI, el nostre dret a viure es reivindica que aquesta riquesa -conseqüència del treball de milers de generacions al llarg de la història més l’aportació de tota la població mundial actual- comenci a ser repartida a través d’una renda bàsica universal (per a tota la població), incondicional (amb independència dels recursos de cadascú), individual (per a tota persona pel fet d’haver nascut) i suficient (que permeti que una persona tingui assegurada la subsistència).

Com finançar aquesta renda bàsica -que seria pagada en aquest moment a través dels governs, és un tema de debat- si bé bona part de les propostes apunten a elevar els impostos als qui més tenen, la qual cosa seria una mesura de justícia social en començar-se a redistribuir els guanys que uns pocs reben per l’aportació de tots.

Promoguda la pel·lícula per Pressenza i Humanistes per la Renda Bàsica, va ser estrenada en el Fòrum Europeu de maig 2018, a Madrid. Després ha recorregut i continua fent-ho nombrosos països, sales de cinema, congressos, jornades… havent estat traduït a set idiomes (espanyol, anglès, francès, alemany, italià, grec i portuguès).

Avui els convidem al fet que puguin gaudir d’ella i saber què és una renda bàsica perquè no continuïn enganyant-los quan s’utilitza aquest terme en parlar de rendes mínimes o rendes per a pobres.
Aquí poden veure el documental. Els convidem a informar-se i compartir: