El setembre de 2018, van sorgir d’Espanya algunes notícies bones i inesperades: a canvi del seu suport als pressupostos de 2019, el partit polític Podemos va obtenir un compromís del govern espanyol per signar el Tractat de l’ONU sobre la Prohibició d’Armes Nuclears (TPAN). El govern encara no ha anunciat com i quan implementarà aquesta decisió.

El govern espanyol va arribar a un acord amb Podemos

El compromís es va produir durant una reunió individual entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del partit Podemos, Pablo Iglesias, el 7 de setembre per discutir els pressupostos pel 2019. Posteriorment, Podemos va fer públics els 11 compromisos del govern sobre una varietat de temes establerts durant la reunió. Entre la creació d’un museu estatal commemoratiu, per honrar a les víctimes del règim franquista i un nou sistema de préstecs, per ajudar a les famílies pobres a pagar els llibres escolars, en el punt 4 hi havia el següent compromís: Espanya signarà el Tractat sobre la Prohibició de les armes nuclears.

 

Aquí us deixem el llistat amb els primers acords a què hem arribat amb el govern de Pedro Sánchez. Sempre i des de qualsevol posició treballar per millorar la vida de la gent.

11 Acords per al canvi

  1. Supressió del vot pregat.
  2. Creació d’una cinquena mesa de negociació i diàleg amb el Govern específica sobre habitatge i lloguers
  3. Creació d’un museu estatal de la memòria.
  4. Firma del Tractat de Prohibició d’Armes nuclears.
  5. Sistema de préstec per a llibres escolars per a famílies sense recursos.
  6. Reducció de l’IVA als productes de primera necessitat i dels impostos als autònoms.

Quina és la importància que Espanya signi el Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears?

La signatura d’Espanya representaria un avanç significatiu pel TPAN entre els estats de l’OTAN. Espanya estaria indicant que recolza un futur per a l’Aliança sense armes nuclears. Com ja han reconegut diversos estudis, no hi ha impediments legals perquè els estats de l’OTAN s’uneixin al TPAN. Però hi ha una pressió política significativa dins de l’Aliança per allunyar-se del Tractat.

El suport d’Espanya al TPAN també seria un senyal positiu i significatiu per al mecanisme més ampli de desarmament nuclear i no proliferació, que està sent soscavat significativament pels estats amb armes nuclears. Els acords, tractats i obligacions establerts s’estan tirant per la finestra, mentre que els nou estats amb armes nuclears s’estan embarcant en programes costosos de modernització. La recent decisió dels Estats Units de retirar-se del Tractat  INF és tan sols un exemple d’aquest comportament imprudent. Els membres de l’OTAN, com Espanya, tenen una responsabilitat especial i l’oportunitat de fer retrocedir aquesta tendència i rebutjar un futur amb armes nuclears. Molts estaran observant el proper moviment del govern espanyol.

Propers passos?

Durant una reunió a Madrid a principis de novembre, els representants de Podemos van confirmar a l’ICAN que el compromís estava en el seu lloc, i esperen que el govern ho compleixi. Però el govern no ha donat  fins avui cap senyal de com o quan signaria el Tractat, i les preguntes al govern sobre el tema, per part dels mitjans de comunicació, no han rebut resposta.

L’ICAN està demanant al govern que compleixi amb el seu acord de setembre i explori els propers passos necessaris perquè Espanya signi el TPAN.

Podria Espanya ser el primer estat de l’OTAN a signar el Tractat de Prohibició Nuclear?

L’article original es pot trobat aquí