Ada Colau (alcaldessa de Barcelona) i Sadiq Khan (alcalde de la ciutat de Londres) s’han reunit el passat 3 d’octubre, a Londres, per acordar mesures contra la gentrificació de les grans ciutats.

En els últims anys, la població original dels centres de les principals ciutats del món està patint un procés de desallotjament, a causa de la pujada dels preus de l’habitatge, ja que grups socials amb més poder adquisitiu estan ocupant aquests barris cèntrics. La transformació de l’habitatge tradicional en pisos turístics, apartaments de luxe i hotels, és un fenomen que afavoreix el procés de gentrificació. Els centres de les ciutats perden als veïns, desapareixen els comerços tradicionals i es destrueix el teixit social.

L’alcaldessa de Barcelona promou una “Declaració” internacional de grans ciutats per demanar amb urgència als Estats més recursos i poder, per lluitar contra la gentrificació. L’alcalde de Londres ha donat el seu suport a la proposta. Aquesta declaració planteja dotar a les ciutats de més habitatge assequible i protegir els drets dels veïns davant increments abusius del preu del lloguer. El manifest aposta per una aliança global de ciutats per impulsar regulacions, per frenar l’especulació i defensar ciutats habitables amb habitatge assequible.

Ada Colau es reunirà la setmana vinent amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, i el dilluns 16 presentarà la Declaració a Nacions Unides en un cim de ciutats amb representants dels Estats membres de l’organització mundial.

La Declaració demana més recursos per a les ciutats, més competències i poders i noves aliances globals per tenir ciutats habitables. Els governs locals tenen un rol fonamental per garantir el dret a l’habitatge, però les ciutats necessiten més competències per posar fre a l’especulació del mercat immobiliari i més recursos econòmics per augmentar els parcs d’habitatge públic i assequible.