Barcelona Energia: arrenca un projecte de sobirania energètica

03.07.2018 - Raquel Paricio

Aquest article també està disponible a Castellà, Italià

Barcelona Energia: arrenca un projecte de sobirania energètica

Barcelona Energia, un projecte d’energia pública i generada a través de fonts renovables, ja és realitat. Sobirania energètica i desconnexió de l’oligopoli de les elèctriques ha estat un dels grans reptes complerts del govern d’ Ada Colau. Barcelona aconsegueix tenir l’elèctrica pública al 100% més gran de l’Estat. Aquest era un dels projectes més cobejats dels comuns: la lluita per recuperar la gestió pública dels serveis bàsics.
“L’energia és un bé de primera necessitat, un dret fonamental, per això es necessiten administracions públiques que garanteixin el servei públic a tota la població”, comenta Ada Colau en un vídeo on explica de pròpia veu i per mitjans directes als ciutadans el nou pas històric per a la ciutat.

El projecte donarà servei al propi enllumenat de la ciutat, fonts, semàfors, centres públics, sumant un total de 3908 punts més 19 organismes i entitats municipals. Amb aquest canvi, l’estalvi calculat serà de 710.000 € anuals, que si bé, serà benvingut, no és el principal objectiu, sinó que darrere d’aquest assoliment es tracta de ser un exemple per estimular la generació energètica, local i renovable, així com controlar la gestió energètica en detriment dels oligopolis.
Barcelona Energia, a partir del 2019, podrà oferir als ciutadans la contractació de la llum a través d’aquesta nova comercialitzadora púbica, encara que inicialment només podrà oferir servei a 20.000 llars. Amb aquesta oferta, no es pretén rebaixar tant el cost actual de la llum, però sí poder actuar amb total autonomia en situacions de pobresa energètica.
La segona part de la iniciativa, busca afavorir la generació d’energia renovable per part dels particulars, facilitant que els clients amb plaques fotovoltaiques puguin vendre els excedents d’energia sobrant a la comercialitzadora i beneficiar-se així de bonificacions en la factura. Aquest gran assoliment, a nivell de petites instal·lacions comercialitzadores d’energia, és a més un salt social i polític en sobrepassar la llei que durant el mandat del PP, va ser penalitzada amb l’anomenat “impost al sol”, que penalitzava la venda d’energia als petits productors. Aquesta llei, ara pretén ser derogada pel recent partit en el poder espanyol, el PSOE.

Categories: Drets Humans, Ecologia i Medi ambient, Europa
Tags: ,

Newsletter

Enter your e-mail address to subscribe to our daily news service.

Search

video 10 anys Pressenza

Documental: RBUI, nuestro derecho a vivir

App Pressenza

App Pressenza

Llibertat presos polítics!

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons

Arxius

Except where otherwise note, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.