Els col·lectius socials celebren l’arribada a la ciutat de les 629 persones a bord del buc Aquarius i manifesten que no pot quedar-se en un gest simbòlic.

València, 15 de juny de 2018. Organitzacions socials valencianes i de defensa dels Drets Humans, reunides en assemblea durant la tarda d’ahir, s’han pronunciat sobre l’arribada de l’Aquarius a la ciutat. Celebren el gest de les institucions d’acollir el buc, al que les autoritats italianes i malteses havien denegat l’atracament en els seus respectius ports, i manifesten la seva preocupació davant les declaracions del Ministre d’Interior i la Vicepresidenta del Govern.

Ana Isabel Martínez, portaveu de l’assemblea, va manifestar la “inquietud dels col·lectius davant la postura del govern espanyol i el possible tancament en Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) o, fins i tot, la deportació” de les persones que arribaran al port de València aquest cap de setmana.

El comunicat, fruit de l’assemblea realitzada, signat per més de trenta organitzacions socials, insisteix especialment en la necessitat d’un canvi en les polítiques migratòries, tant europees com espanyoles, i sol·licita “a les Administracions Públiques i mitjans de comunicació responsabilitat i respecte cap a les persones que vénen en el vaixell Aquarius, evitant generar un espectacle d’una situació d’emergència humanitària”. De la mateixa manera, els col·lectius ressalten la necessitat de l’establiment de “vies legals i segures per a l’arribada de les persones que fugen de la persecució, la guerra i la pobresa extrema”.

Ángela Nzambi, també portaveu de l’assemblea, assenyala que “no podem oblidar que sistemàticament es vulneren els Drets Humans de les persones emigrants que es troben ja al territori de l’Estat espanyol o que arriben a les nostres costes”. Des de les entitats “exigim al Govern espanyol el tancament immediat i sense condicions dels Centres d’Internament d’Estrangers, la fi de les deportacions i les devolucions en calent i la reforma dels processos de primer acolliment”, ha afegit.

Per adherir-se al manifest enviar mail a: info@valenciaesrefugi.org

MANIFEST DAVANT L’ARRIBADA DEL VAIXELL AQUARIUS AL PORT DE VALÈNCIA

Davant la situació d’emergència humanitària generada pel tancament dels ports italians i maltesos a les 629 persones emigrants recollides en el mar per les ONG en el buc Aquarius, les organitzacions sotasignades, manifestem que:

Reconeixem el gest del Govern espanyol d’oferir el port de València per rebre a les persones que viatgen en l’Aquarius, i la disposició dels Governs autonòmics i locals per acollir-les.

Ens preocupen seriosament les declaracions realitzades pel ministre de l’Interior, segons les quals les persones que han sofert aquesta travessia podran ser tancades a la seva arribada als Centres d’Internament d’Estrangers i deportades.

Condemnem enèrgicament la decisió del Govern italià de tancar els seus ports al desembarcament de persones emigrants rescatades per les ONG en el Mediterrani. La labor que fan aquestes ONG és una tasca que haurien d’atendre els governs europeus, per la qual cosa exigim a tots els Estats membres de la Unió Europea que obrin els seus ports i estableixin vies legals i segures per a les persones que fugen de la persecució, la guerra i la pobresa extrema, causades per les polítiques internacionals, que prevalen els seus interessos econòmics, comercials i geopolítics, generant espoli, explotació i desigualtat als països del Sud.

Denunciem l’incompliment sistemàtic dels acords internacionals per part de tots els països de la Unió Europea, inclosa Espanya, amb les seves polítiques migratòries, entre d’altres la Convenció sobre l’Estatut de Refugiats, el Conveni Internacional sobre Cerca i Salvament Marítim, i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals.

Exigim, per tant, un canvi de les polítiques i les normes migratòries de la Unió Europea centrades en l’establiment d’un dispositiu militar i policial per blindar fronteres que suposi una reforma del Sistema Europeu Comú d’Asil; la suspensió de la signatura i els acords de control fronterer, tornada i readmissió amb països que no respecten els Drets Humans; i el compliment, revisió i ampliació de les quotes d’acolliment de persones refugiades a les quals es van comprometre els governs europeus.

Exigim al govern espanyol el tancament immediat i sense condicions dels Centres d’Internament d’Estrangers i la fi de les deportacions i les devolucions en calent, així com reformar els processos de primer acolliment per substituir la burocratització -que genera exclusió social i indefensió- per un sistema que garanteixi el tractament digne de les persones, tingui una autèntica vocació d’acolliment i incorpori la perspectiva de gènere per evitar la vulneració dels drets de les dones, segons ho exigeixen els Convenis de CEDAW i Istanbul signats per Espanya.

Exigim mesures per al compliment dels temps en la tramitació de les sol·licituds d’asil, optimitzant els protocols i dotant de mitjans i recursos humans el procés d’integració laboral i social de les persones emigrants i refugiades.

Exigim al Govern i a les Administracions Autonòmiques i Locals que dialoguin amb la xarxa heterogènia d’ONG, associacions i entitats que treballen pels drets i la integració de les persones emigrants i refugiades, per assegurar que són ateses amb humanitat i professionalitat, i reduir així el risc d’exclusió.

Exigim, així mateix, un canvi en les polítiques econòmiques i comercials de la Unió Europea que reprodueixen la desigualtat extrema Nord-Sud, que es posi fi al negoci de les guerres i s’inverteixi a reforçar la cooperació al desenvolupament per treballar en les causes que provoquen els desplaçaments de les persones refugiades i emigrants, i evitar que segueixin fugint i perdent la vida pel camí.

Sol·licitem a les Administracions Públiques i mitjans de comunicació responsabilitat i respecte cap a les persones que arriben en el vaixell Aquarius, evitant generar un espectacle d’una situació d’emergència humanitària. Així mateix, sol·licitem que es posi en context la situació de persecució, guerra i pobresa extrema de la qual fugen les persones refugiades i emigrants, i que informin adequadament i amb rigorositat sobre la situació i circumstàncies d’acolliment de les persones desmentint informacions falses per prevenir discursos xenòfobs i irresponsables.

PER UNA EUROPA D’ACOLLIMENT, ELS DRETS HUMANS NO ES NEGOCIEN

Acontracorrent, AESCO, Alerta Feminista, Alianza por la Solidaridad, Asociación Intercultural Candombe, Assemblea de Cooperació per la Pau – ACPP, Associació Brúfol, ATELIER, Balloona Matata, Caudete se mueve, CCOO PV, CEAR PV, CEDSALA, CIES NO, CIM Burkina, Círculo Internacionalista de Valencia, Círculo Migraciones Podemos, Coordinadora Obrera Sindical-COS, Coordinadora Valenciana de ONGD – CVONGD, DANDELION, Dones de Xirivella en Acció, Escola Valenciana, Escoles Solidàries, Escuela con calma, Familias Alternativas, Fora de Camp, Intersindical Jove, Justicia Fiscal, Liga española de la educación, Mesa de Entidades de Solidaridad con los Inmigrantes, Moviment per la Pau – MPDL, Mujeres de Negro, Obrim Fronteres, ONGD Casa Camerún CV, ONGI ETORRI, Orriols convive, PAR, Partit Comunista PV, Plataforma CEDAW, Pobresa Zero, Podemos, Psicólogas sin Fronteras, Rumiñahui, Secretariado Gitano, UGT PV, Unió Pobles Solidaris, València Acull, València és Refugi, YMCA.