Ada Colau: “Som moltes ciutats les que estem teixint xarxes i aliances a nivell internacional per defensar els béns comuns, però necessitem ser més”

L’acte Ciutats valentes, Barcelona referent, que s’ha celebrat en el Casinet d’Hostafrancs, l’habitatge i el feminisme, dues de les batalles globals que afecten Barcelona i altres ciutats del món han centrat el debat on han participat Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Lorena Zárate, presidenta d’Habitat Internacional Coalition; i Carmen Pérez, cofundadora de Women’s March. “Barcelona segueix sent referent en polítiques de canvi a nivell internacional”, ha manifestat Ada Colau.

L’alcaldessa de Barcelona ha introduït el debat parlant sobre el moviment municipalista internacional que està desenvolupant-se i la importància dels moviments socials en aquesta xarxa mundial: “Som moltes ciutats que estem teixint xarxes i aliances a nivell internacional per defensar els béns comuns, però necessitem ser més. I no només a nivell institucional sinó també des del carrer. Que estiguem governant a Barcelona és fruit de les mobilitzacions socials i les lluites del carrer, i ens considerem hereves i deutores d’aquestes.”

Coincidint amb el dia que es compleixen tres anys des que Barcelona En Comú va guanyar les eleccions, segons l’alcaldessa, “Barcelona segueix sent referent en polítiques de canvi a nivell internacional”, però un mandat no és suficient per transformar la ciutat. “Hem complert una mica més del 70% del nostre programa, i ens queda un any de mandat. Necessitem que la ciutadania, des de fora de la institució, estigui més forta que mai i lluiti per guanyar les batalles que ens hem plantejat”, ha valorat Colau.

Colau ha tancat la seva intervenció enaltint el municipalisme com a eina del canvi: “El municipalisme és el lloc privilegiat per impulsar la transformació i democratitzar les nostres societats. Cada vegada és tot més incert, però hem de transformar les pors en esperances i és des del municipalisme on construir-les i trobar solucions”.

Per la seva banda, Lorena Zárate ha començat la seva intervenció enviant a Barcelona i en concret a l’alcaldessa un missatge de solidaritat i de suport de diferents col·lectius d’Amèrica Llatina, Estats Units i Canadà que “segueixen d’aprop el que passa a Barcelona i el que està aconseguint l’Ajuntament”. I ha afegit: “El que s’està fent a Barcelona és molt valent,  està inspirant canvis al voltant del món, canvis de polítiques públiques i sobretot en temes tan crucials com l’habitatge, la propietat, el sistema financer i tots els negocis que això representa”.

La presidenta d’Habitat Internacional Coalicion ha recordat que més del 60% del que veiem a les ciutats és habitatge. “Hi ha molts diners al món que està en poques mans i malat repartit que no atenen les necessitats de les persones”, ha manifestat Zárate, qui ha subratllat que més del 60% dels diners té a veure amb la inversió immobiliària. “Parlem d’actors molt poderosos, globals. Hi ha que ser molt valenta per enfrontar-se a aquests actors i per això el que està fent Barcelona ha d’inspirar a altres ciutats”, ha afegit.

Carmen Pérez ha relatat la seva experiència en la lluita feminista als Estats Units, en àmbits penitenciaris, en la igualtat de gènere i la prevenció de la violència masclista i la seva motivació en la creació del moviment Women’s March: ”En 23 anys d’organització de les marxes de dones, he constatat que les persones que estan associades als problemes, són les que també tenen les solucions”.

El llibre Ciutats Sense Por

En l’acte d’avui també ha sigut el marc de presentació del llibre Ciutats Sense Por: guia del moviment municipalista global el qual ja está publicat en català i castellà per Icaria i es publicarà en anglès a principis del 2019 per Verso. També es publicarà en francès per la Fundació Charles Léopold Mayer Foundation (principis del 2019).

Escrita de manera col·laborativa per més de 140 persones de 19 països, el llibre Ciutats Sense Por també recull 50 exemples de pràctiques municipalistes transformadores de 30 municipis i ciutats diferents. El llibre conclou amb un epíleg escrit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, titulat ‘Convertir la por en esperança’.

La feminització de la política i la seva relació amb el municipalisme és un tema transversal del llibre, pel que fa tant a l’autoria com als continguts. Un 60% de les autores del llibre són dones i en cada capítol hi ha una reflexió sobre la dimensió de gènere del tema tractat.

Ciutats Sense Por estarà disponible a les llibreries a finals de maig, tant en català com en castellà i es faran actes de presentació del llibre Madrid  i d’altres ciutats i municipis.