Alguns esdeveniments que ens presenten les notícies estan afectant la nostra comprensió de la situació actual i m’han motivat a escriure aquest article.

Putin s’annexiona a la regió del Donbàs d’Ucraïna, mentre Ucraïna reconquista altres ciutats envaïdes i amenaça de reconquistar Crimea. Putin declara que defensarà amb armes nuclears, Biden anuncia l’Harmagedon i l’OTAN subministra armament sofisticat a Zelenski.

Europa, involucrada en la guerra amb Rússia, està pressionada pels campaments de migrants al sud de Turquia, les illes gregues o Lampedusa a Itàlia; i pels campaments il·legals per creuar l’estret de Gibraltar o el canal de la Manxa; aquestes multituds caminaran, remaran o nedaran cap a les capitals europees en el moment més inesperat. I files de joves russos i ucraïnesos fugin de la guerra, s’hi uniran.

Els anomenats governs progressistes d’Amèrica Llatina, amb el suport de tot just el 50% de l’electorat, es veuen amenaçats per una irrupció pròpia de governs autoritaris i neofeixistes amb suport popular. A diversos països ja tenen aquest caràcter. A Xile, la població va rebutjar la proposta d’una nova Constitució, redactada a partir d’una Convenció Constitucional, que fos democràtica, paritària, diversa i tingués en compte els diversos pobles indígenes. Caravanes d’immigrants travessen Amèrica cap al nord i cap al sud.

Els ulls dels éssers humans es submergeixen en els confins de l’univers; els telescopis espacials capturen les ones de l’origen mateix del temps i les tradueixen en imatges fotogràfiques; els coets desvien asteroides i la ciència dissenya com crear atmosferes a la Lluna, Mart i altres planetes; la presa de decisions mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial obre noves capacitats i horitzons.

La comunicació instantània entre tots els punts de l’espai terraqüi és ja una forma de vida per a tota la població mundial. Tot el coneixement humà és en línia i es troba disponible per a qualsevol persona capaç de tenir un interès. Alhora, la contaminació d’aquesta informació per manipular consciències crea condicions que poden estar generant una mena d’esquizofrènia social; una desestructuració massiva del jo individual que anuncia fenòmens de sincronia psicosocial, però també esclats violents.

La desconfiança en tota mena de referents polítics, religiosos, ideològics, familiars, o de qualsevol altra mena, ens deixa a mercè de propostes irracionals capacitats de canalitzar el ressentiment i el cap a col·lectius concrets.

Ens trobem travessant un camp psíquic de foscor. Cadascú afirma la seva pròpia raó, sense poder arribar a una bona conclusió de la conversa. Els mitjans de comunicació agreugen la por i la desraó. Una experiència de manca de sentit i d’evasió (distracció) de l’experiència de viure es converteix en l’atmosfera social.

La fragmentació de les emocions i del pensament difícil la visió d’un procés que preveu la direcció cap a la qual dirigeixen les personals o institucionals; ja no som capaços d’entendre quina relació té la violència dels joves amb l’acumulació d’armes, que creix en xifres inconcebibles, o amb els poders que ens preparen per a una guerra nuclear, o que prioritzen els seus interessos estatals per no. . canviar un sistema de producció que està destruint l’hàbitat ambiental.

Ningú sap què està passant, ningú té una resposta a un sistema d’organització que va ser creat per a un altre tipus de món. Ni estats nacionals, ni democràcies formals, ni democràcies centralitzades, ni científics, artistes, religions o ideologies: cap de nosaltres ho compren ni és capaç de donar una resposta al moment present. La tecnologia ha posat en marxa un Gòlem que ja no podem aturar, que s’ha descontrolat; no només pels qui som allunyats de les instàncies de presa de decisions, sinó per als que suposa que tenen poder. La ineficacia de les Nacions Unides, a causa dels drets de veto de les potències nuclears, o l’arrogància dels poders financers, que van indexar fins i tot les calamitats per obtenir beneficis, es troben sobrepassats i han perdut el control.

Els processos socials són fora de control, fins i tot per als més poderosos que alguna vegada van poder fer alguna cosa. Tractats, acords, certeses jurídiques, resolucions de l’ONU, fronteres, tot és força relatiu, i la incertesa és el que preval com a predicció de futur. Com és veu el futur: “incert”. Ningú no ho sap i tot és fora de control. El món al qual aspiràvem i vam intentar construir, no importar de quines ideologies o creences, no va funcionar. Les nostres idees van fracassar i el món és va accelerar més de premsa del que podríem comprendre. Som bocabadats pel que està passant i les civilitzacions modernes sembla que van a la deriva, lluitant entre elles mentre el planeta s’esgota i la humanitat concreta, cadascun de nosaltres, pateix.

Com es travessa aquesta nit fosca de la humanitat?

Sabem que després de la nit arriba l’alba, però no sabem quant llarga serà la nit. Si ho sabéssim, ja no parlaríem d’incertesa.

En algun moment s’iniciarà el nou dia en què “les cultures començaran a entendre’s i s’adonaran que si no hi ha progrés per a tots, no hi haurà progrés per a ningú”. Però, fins aleshores, haurem de passar per un cel negre sense estels. Si el poder dels estats, els exèrcits, les religions i els pensadors han perdut el control de la situació, i cada conflicte s’intensifica fins a esdevenir crònic (permanent), si la despesa en armament continua sent tan enorme com avui, i les les nostres suposades autoritats i representants ni tan sols són capaços de coordinar unes quantes mesures de protecció del medi ambient, l’aigua, l’aire i el mar, vitals per a la supervivència de l’espècie, haurem d’acceptar amb humilitat i consciència. del fracàs que ja no podem confiar que des d’aquestes institucions surtin solucions a la situació actual. Al contrari, tendiran a desintegrar-se des de dins. Tothom s’aferra al centelleig d’un estel nocturn, mentre un a un s’esvaeixen.

Quan tot és perdut, mirem el cel negre i les profunditats insondables de la nostra pròpia ànima. Haurem de recórrer a altres forces, a la força interior de l’ésser humà, al seu vol i la seva inspiració, ia les forces que ens empenyen en una direcció transcendent. Haurem d’aixecar una nova fe des de les profunditats del nostre ésser, per reunir-nos i trobar-nos entre els més propers. Haurem de fer l’esforç d’allargar la mà, encara que molts la rebutgin, i donar-nos una forta encaixada amb aquells que l’accepten. Una mà oberta que ja no discrimina per idees (totes fracassaren), creences (totes fracassaren) o condició social, accepto els que l’accepten.

La força interior de l’ésser humà, la fe en el futur comú, la necessitat d’unir-se per a un canvi essencial en la forma de vida i la manera de relacionar-se amb els altres, podran sintonitzar a escala planetària per resistir la mentalitat prehistòria de les bombes atòmiques, les matances, els xantatges, i l’acumulació i acumulació constant?

No ho sé, però sí que sé que ha arribat el moment de despertar la força interior de l’ésser humà. Aquella força que quan es desperta, ens fa sentir que estim tocant un impuls de transcendència.

Forces adormides, dipositades fins ara en institucions que han fracassat.

Força interior, que quan sentim la seva presència, fa retrocedir la per a la mort, i veiem l’Altre en la seva essència sagrada. Necessitem despertar-la i unir-nos per ajudar-nos, per acollir-nos, per cuidar allò que és humà, en aquesta nit fosca.

Caminar per la incertesa, a les palpentes, sense conèixer els esdeveniments que esclataran en el camí, requerint un centre al cor. L’experiència de la força transcendent dins de cadascun de nosaltres pot construir aquest centre d’unitat interior que ens sostindrà mentre el món sencer tremola.

Una crisi no és només el desencís personal o institucional, sinó també la possibilitat de creixement humà i social. Es pot experimentar una nova fe, una força transcendent, ara que totes les il·lusions del món actual ens han deixat, un món que no ha pogut ser, fins ara. La nostra acció és pot orientar a fer créixer aquesta força, aquesta unitat interior, ia acarar, a partir d’aquesta experiència, el bombardeig de notícies i consells als quals estem exposats diàriament i que no ens ajuden a entendre què ens està passant.

Despertar la fe o la força interior d’un possible en un mateix, en els canvis propis i en la cura dels altres, no pot corregir la direcció destructiva del món actual. Però potser és bo que les estructures socials deshumanitzades esdevinguin inoperants. Potser no és tan problemàtic un col·lapse d’allò que pretén sobreviure a la costa del bé comú i del benestar col·lectiu. Potser les tendències i organitzacions més evolutives, els que tenen cura de l’altre, de l’ésser humà, de la naturalesa i de l’esperit, poden reforçar quan neix en nosaltres una força nova que experimentem com a pertanyent a tots. i que ens transcendeix.

És precisament en les cruïlles històriques, en la decadència de les civilitzacions, on redescobrim una força interior que fa present, o es reconeix en grups i conjunts reduïts d’éssers humans. A partir d’aquesta experiència comuna s’inicia quelcom que creix i s’expandeix a poc a poc.

Si això és així, si es desperta el motor d’allò que és humà, la fe en allò transcendent que viu en un mateix, en l’altre i en tots nosaltres; si podem allargar la mà i obrir el cor per trobar-nos, mentre les estructures mecàniques deshumanitzades que serveixen a ningú s’aturen; ens trobaríem, des d’allò que és petit, des d’allò que és humà, construint els fonaments de la Humanitat futura.