Fa aproximadament un mes, el Consell Municipal de Tessalònica, en la seva reunió ordinària, va prendre una decisió important: donar suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Es va adherir així a la crida de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN – Premi Nobel de la Pau 2017), com ja ho havien fet altres 46 municipis de Grècia i més de 350 d’arreu del món, i va demanar al Govern grec que signes i ratifiques el TPAN, com ja ho han fet 66 països (i s’espera que altres 85 ho facin aviat).

La crida de l’ICAN a Grècia es promou a través de la campanya #SaveTheCity, de Món sense Guerres i sense Violència (soci internacional i representant de l’ICAN a Grècia) i que es dirigeix a tots els municipis del país, també compta amb el suport dels Metges Internacionals per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW – Premi Nobel de la Pau 1985). A Tessalònica, ens alegrem especialment que la crida hagi estat secundada també pel regidor Michalis Tremopoulos d’«Ecologia-Solidaritat».

La participació de Tessalònica en aquest esforç és especialment important, ja que és el segon municipi més gran de Grècia en termes de població (320.000 habitants), mentre que juntament amb els municipis d’Ampelokipon – Menemeni i Kordelio – Evosmos, que també han seguit la crida, representen a més de 500.000 residents de la zona metropolitana de Salònica. Actualment, Grècia ocupa el setè lloc en nombre de municipis entre els països que promouen la campanya.

Malauradament, Grècia encara no ha signat ni ratificat el TPAN i no va assistir com a país observador a la 1a Reunió d’Alt Nivell dels Estats Parts en el TPAN (Viena, 21-23/6) (1), mentre que en la recent Cimera de Revisió del Tractat de No Proliferació Nuclear (TPAN, 1-26/8, Nova York) no va signar el text conjunt dels 145 Estats sobre els efectes humanitaris de les armes nuclears (2). Cal recordar que Grècia no alberga oficialment armes nuclears en el seu territori des de 2001, però, recentment, la base militar d’Araxos va ser recondicionada per albergar 12 ogives nuclears aèries.

Els governs locals poden jugar un paper important en l’esforç internacional per eliminar les armes nuclears i les amenaces que suposen per a les persones i tota la vida del planeta. És extremadament important que els municipis participin en la campanya de l’ICAN i la PESC, per augmentar la pressió sobre la signatura i ratificació del TPAN per part de Grècia, com ja han fet Àustria, Irlanda i Malta (de la UE). La participació de Tessalònica ens dona un gran exemple perquè altres municipis continuïn aviat donant suport a aquesta campanya.

(1) https://www.icanw.org/1msp_declaration_and_action_plan_adopted?utm_campaign=npt_wrap_up&utm_medium=email&utm_source=ican

(2) https://reachingcriticalwill.org/images/documents/Disarmament-fora/npt/revcon2022/statements/22Aug_HINW.pdf

Traduït de l’anglès per David Meléndez Tormen