ESP:

El domingo 22 de enero se cumplieron 372 días de la detención ilegal de Milagro Salas y los 12 presos políticos de Argentina. En Barcelona, España se reunieron mas de 200 personas y 30 músicos en escena exigiendo la inmediata liberación de la activista Milagro Sala en una jornada en donde hubo música, solidaridad y compromiso internacional por la defensa de los derechos humanos.

El Festival Solidario «Canto Urgente por Milagro» fue organizado por el Comité por la libertad de Milagro Sala Barcelona, donde hubo murga, tango, folclore y rock a cargo de la Murga Flipando en Colores, Claudio Cesar, Coral Iaioflautas, Eduardo Malinowsky, Duo Carraro-Fresco, Inyaky Falco y grupo de rock Che Sudaka. En simultaneo en una sala contigua se proyectaba la película «Tupac Amaru. Algo está cambiando» dirigida por Magalí  Buj y Federico Palumbo y una muestra fotográfica documental de Seba Miguel que presenta el trabajo social y la obra realizado por el Movimiento Tupac Amaru en Jujuy, Argentina.

La organización contó con la adhesión y el apoyo de  H.I.J.O.S Barcelona, Resistiendo con Aguante Europa, Plataforma contra la impunidad, A Catalunya Podem, Plataforma Berta Vive, Paraguay Resiste, Ayotzinapa Catalunya. El acto contó con la destacada intervención del primer teniente de alcalde del Ayuntamiento de Barcelona, Gerardo Pisarello. Entre los presentes también se encontraba Claudia Cesaroni integrante del Centro de Estudios en Política Criminal y Derechos Humanos quien afirmo que»La detención de Milagro Sala no es la única que refleja la falta de garantías constitucionales. Solo que en el caso de Milagro y en la provincia de Jujuy, directamente lo que se vive es un estado de excepción, esto es: no rige un estado de derecho en la Provincia de Jujuy» haciendo una clara denuncia no solo por la detención de los presos políticos sino a la persecución, las detenciones arbitrarias y las torturas a los integrantes del Movimiento Tupac Amaru. «Como en la dictadura hablábamos de los presos a manos del Poder Ejecutivo Nacional, hoy  tenemos que hablar de los presos PEP porque son presos  a disposición del Poder Ejecutivo Provincial a cargo del Gobernador Gerardo Morales quien recibe ordenes directas del Presidente Macri, ademas, el grupo de detenciones arbitrarias de las Naciones Unidas ha emitido una declaración que dice que debe ser liberada, reparada e indemnizadas por todos los días de detención ilegal, esta resolución es de cumplimiento obligatorio porque el estado Argentino al firmar un convenio internacional de Derechos humanos se obliga al cumplir las resoluciones que aplican ese convenio, en este caso, el pacto de derechos civiles y políticos que dice que esa resolución es obligatoria».

Asimismo Martín Mozé de H.I.J.O.S Barcelona afirmo: hay que entender que esta presa no solamente por ser mujer, no solamente por ser negra, no solamente por ser india, sino por cada uno de los trabajos que realizo en su territorio y que fortaleció a su pueblo, a mujeres, hombres, niños y niños en su territorio. Milagro sala hizo mucho, hizo casas, escuelas, centros deportivos, hizo escolarizar a muchos y muchas que no tenían acceso a la educación, a la salud, a una vida digna. Por eso es preciso recordar cada una de las tareas que ellos llevaban adelante, y de lo que nosotros podemos hacer desde la ayuda internacional aquí en Barcelona, denunciando cada una de las atrocidades.

Ezequiel Monteros

Imagen de Marcelo Aurelio

CAT:

Èxit del festival solidari «Canto urgente por Milagro» en la Nau Bostik de Barcelona

El passat diumenge, 22 de gener, es van complir 372 dies de la detenció il·legal de Miracle Sala i altres dotze presos polítics a Argentina. Al mateix temps, a Barcelona, es van reunir més de dues-centes persones, així com més de trenta artistes en escena, per exigir el seu immediat alliberament, en una jornada en què va haver-hi música, solidaritat i compromís internacional per a la defensa dels drets humans.

Els assistents es van reunir en el marc del festival solidari «Canto urgente por Milagro», organitzat pel Comitè per a la Llibertat de Miracle Sala Barcelona. L’esdeveniment va comptar amb espectacles de murga, tango, folklore i rock. Van participar, entre d’altres, la murga Fluixejant en Colors, el guitarrista Claudio Cessar, la Coral Iaioflautas, el duo folklòric Carraro-Frescó, el grup de coblaires Las Llamadoras i el músic Iñaki Falcó. El tancament va estar a càrrec del popular grup de ska-punk Che Sudaka. En simultani, en una sala contigua, es projectava el documental “Tupac Amaru: alguna cosa està canviant”, dirigit per Magalí Buj i Federico Palumbo. Al llarg de tot l’acte també es van exposar una selecció de fotografies de Seba Miguel, en què es posava de manifest la ingent obra social que el Moviment Tupac Amaru en Jujuy, Argentina, havia tirat endavant.

L’acte va rebre el suport de nombroses agrupacions socials i ciutadanes, que van participar de l’acte amb els discursos dels seus portaveus: H.I.J.O.S Barcelona, Resistiendo con Aguante Europa, Plataforma contra la impunidad, A Catalunya Podem, Plataforma Berta Viu, Paraguay Resiste, Ayotzinapa Catalunya. També va comptar amb la destacada intervenció del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Pisarello. Altres participants van ser Claudia Cesaroni, integrant del Centro de Estudios en Política Criminal y Derechos Humanos, que afirmà: «La detenció de Miracle Sala és només un dels molts casos que reflecteixen la falta de garanties constitucionals. Aquests casos són la mostra que, tant en el cas de la Miracle com en tota la província de Jujuy, el que es viu és un estat d’excepció. En altres paraules: avui no existeix un Estat de Dret a Jujuy». Amb aquesta denúncia, Cesaroni no només va al·ludir a la detenció dels presos polítics, sinó també a la persecució, les detencions arbitràries i les tortures sofertes pels integrants del Moviment Tupac Amaru. «En l’última dictadura cívica militar argentina -va prosseguir Cesaroni- parlàvem de presos a càrrec del Poder Executiu Nacional. Avui hem de parlar de presos PEP, perquè estan a la disposició del Poder Executiu Provincial, representat pel governador Gerardo Morales, que rep ordres directes del president Macri».

Finalment, l’advocada es va referir a la declaració emesa pel Grupo de Trabajo sobre Detención Arbitraria de las Naciones Unidas, organisme que va manifestar expressament que la detenció d’aquests presos polítics és il·legal. «Aquesta declaració indica clarament que aquests presos polítics han de ser alliberats, reparats i indemnitzats per cada dia de detenció il·legal. Va recordar, també, que aquesta resolució «és de compliment obligatori, ja que l’Estat Argentí va signar un conveni internacional de drets humans que li obliga en complir aquestes resolucions».

Per la seva banda, Martín Mozé, representant de l’agrupació H.I.J.O.S Barcelona, va afirmar: «Cal entendre que Miracle Sala no només està presa per ser dona, negra i índia, sinó per haver emprès nombrosos treballs socials a la seva terra, treballs que van aconseguir enfortir el seu poble i les dones, homes, nenes i nens de la seva província. La Miracle va fer molt: cases, escoles, centres esportius; va escolaritzar a milers de ciutadanes i ciutadans que no tenien accés a l’educació, ni tampoc a la salut. En altres paraules: els va atorgar una vida més digna. Per això cal recordar cadascuna de les tasques que Miracle Sala i l’agrupació Tupac Amaru van tirar endavant. Per això és molt important tot el que nosaltres, des d’aquí, puguem fer per denunciar aquestes atrocitats».

fotos:@Marcelo Aurelio
Traduït al català per Joana Alumà