La Plataforma d’afectats per la hipoteca (PAH) surt al carrer per a denunciar una sentència del Tribunal Constitucional que retalla les mesures antidesnonament. En aquests moments de greu crisi, a conseqüència de la Covid-19, aquestes mesures són molt necessàries per a garantir el dret a l’habitatge de moltes famílies.

El Tribunal Constitucional ha anul·lat l’ampliació de la Llei 24/2015, aconseguida al desembre de 2019 a través de l’aprovació del Decret llei 17/2019. Com a primera reacció d’urgència, la PAH ha sortit al carrer per a rebutjar-ho, denunciar als responsables i exigir solucions.

La PAH declara: “una vegada més, el Partit Popular, obeint a la banca, ataca a través dels seus diputats en el Congrés qualsevol conquesta social en matèria de drets. Mentrestant, el PSOE no ha mogut un dit per a defensar davant el Tribunal la constitucionalitat de les mesures, a través d’un acord amb la Generalitat, ignorant la veu de les principals entitats socials catalanes que defensen el dret a l’habitatge”.

La sentència definitiva, publicada aquest dijous, comporta una retallada gravíssima de l’ampliació de les mesures antidesnonaments. En plena tercera onada de la pandèmia, han anul·lat: els lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en extincions de contractes de lloguer, els lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en alguns casos d’ocupació i les renovacions obligatòries una vegada els lloguers socials arriben a la seva fi. Les conseqüències poden ser molt greus, ja que la sentència deixa en risc de desnonament a un mínim de 3.500 persones sense oferir cap alternativa.

En 2015 la PAH va impulsar una Iniciativa legislativa popular (ILP) i van aprovar per unanimitat la Llei 24/2015 en el Parlament de Catalunya. Amb aquesta conquesta, nascuda del carrer, van aconseguir parar milers de desnonaments i talls de subministrament indiscriminats a Catalunya, demostrant que és una llei imprescindible per a la garantia del dret a l’habitatge.
“Però els poderosos mai es queden de braços plegats quan es posa en risc el seu negoci i beneficis. El PP i la banca ja van intentar enterrar la 24/2015 fa cinc anys, però la recuperem abans que es dictés sentència. I després aconseguim ampliar-la, guanyant noves mesures antidesnonaments, que ara han retallat.

No obstant això, des de baix i com hem fet sempre, no ens quedarem quietes i continuarem lluitant des de tots els fronts per a fer efectiu aquest dret bàsic. Denunciem la passivitat amb què els poders de l’Estat descuren la protecció del dret a l’habitatge en contra del que diu la pròpia Constitució, mentre la banca i els voltors contraataquen”, denúncia la PAH.
La sentència anul·la l’ampliació de la Llei 24/2015 per un defecte de forma, és a dir, que caldria utilitzar una Llei i no Decret llei.

La PAH exigeix als caps de llista que es presenten a les eleccions catalanes del 14F, al futur Govern de la Generalitat de Catalunya i a tots els partits polítics que constitueixin el Parlament de Catalunya en la nova legislatura, que:

  1. La primera Llei que s’aprovi a la nova legislatura recupera i blindi les ampliacions aconseguides de la Llei 24/2015 i ara anul·lades per la sentència. També que s’apliqui la normativa amb contundència, de manera que no hi hagi cap desnonament sense reallotjament. No acceptarem menys!
  2. Apostin per polítiques d’habitatge ambicioses i estructurals que parin definitivament els desnonaments, ampliïn el parc públic i social d’habitatge com a mínim fins al 15% del parc, i que sancionin l’especulació immobiliària i l’incompliment de la funció social de l’habitatge.

“Exigim que l’ampliació de la llei sigui restituïda, article per article, en el primer ple del Parlament després de les eleccions i interpel·lem a totes les candidates al fet que es posicionin.
Mentrestant, continuarem parant desnonaments cada dia, reallotjant i lluitant perquè no quedi ni una ombra de dubte que els qui defensem el dret a l’habitatge digne som moltes més”, declara la PAH.

#Defensemla24  #CapMésDesnonament  #DefensemHabitatgeDigne