(Imatge d’Alexander Santamaría)

Des de la redacció de Pressenza Catalunya, mitjançant la traducció de varis articles originals de la redacció de Pressenza al lloc del fets, volem donar visibilitat a una recopilació d’esdeveniments que han succeït i continuen succeint a Colòmbia.

Aquest és un dels articles.


 

La piscicultura i la venda d’aigua potable embotellada són els projectes productius d’excombatents que van estar en el principi del procés de reincorporació en l’antic Espai Territorial de Capacitació i Reincorporació (ETCR) de Vidrí, departament del Chocó.

Per: Stephania Aldana Cabas

Cinquanta excombatents dels fronts 34 i Aurelio Rodríguez, de l’extinta guerrilla de les FARC, que viuen en la seva majoria a la ciutat de Quibdó, capital del departament del Chocó, es van aplegar per conformar la Cooperativa Herois de Morrí i l’Associació Aigües de Pau, amb la finalitat de dur a terme els seus projectes productius, després que, el 2018, el Govern Nacional tramités el Decret 982, en el qual va suprimir Els Espais Territorials de Capacitació i Reincorporació (ETCR) de Vidrí, Va xocar i el de Tierralta en el departament de Còrdova.

Veure: Gobierno suprime los primeros espacios para la reincorporación de las Farc

Aquest fet no sols va deixar sense una llar els excombatents que encara vivien en el lloc, sinó que va acabar amb els projectes de cultiu de “pancoger”, com el bananer i el plàtan que havien iniciat els exfarians. A més, la venda d’aigua potable embotellada, que estava llesta per sortir al mercat, no va poder ser comercialitzada.

Piscicultura

Els excombatents que van conformar la Cooperativa Herois de Morrí, amb Alexander Santamaría, excombatent, secretari de la Cooperativa i enllaç amb l’Agència per a la Reincorporació i la Normalització (ARN) al capdavant, van buscar, fa més d’un any, crear un projecte de piscicultura per tenir recursos amb què sostenir les seves famílies. Així, després de rebre l’ajuda del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), del Consell Noruec, de l’ONU i l’assessoria de l’ARN, aquest grup d’excombatents va aportar la seva llavor capital i va iniciar la construcció d’un negoci que ha partit contratemps, perquè al principi no van tenir en compte les despeses d’infraestructura i de materials que necessitaven per dur a terme la criança de peixos de la regió.

Colombia: Piscicultura y Aguas de Paz, dos proyectos de excombatientes de las FARC

Durant la visita de l’ONU, en el primer semestre de 2020, al lloc on duen a terme el projecte de piscicultura. Foto: Alexander Santamaría

No obstant això, com assegura Alexander Santamaría, “hem après a sobrepassar múltiples dificultats, perquè no sabíem com dur a terme aquest projecte. No vam tenir educació, ni suport per part del Govern”.

En aquest moment, el projecte encara no té grans rendiments i els associats de la Cooperativa Herois de Morrí esperen que el Govern Nacional, a través de l’Agència de Renovació del Territori (ART), els ajudi amb la compra de l’heretat on duen a terme el projecte de piscicultura.

Aigües de Pau

El projecte Aigües de Pau es va iniciar el 2017 amb la iniciativa dels excombatents que buscaven donar resposta a la demanda d’aigua potable de la població pròxima de la conca del riu Arquía, on estava situat l’ETCR de Vidrí. Però després de ser considerada inviable, l’esquema traçat per a la generació d’ocupació en la comunitat de l’ETCR, va quedar en l’oblit.

No obstant això, dos anys després, l’Associació Aigües de Pau va ser conformada novament pels excombatents que habiten a Quibdó, Va xocar. Malgrat no tenir font d’aigua pròpia per tornar a crear la mateixa proposta de projecte productiu, van fer una aliança amb la Cooperativa Mondragón, que vendrà l’aigua potable i ells l’embotellaran i la comercialitzaran, una vegada L’Institut Nacional de Vigilància de Medicaments i Aliments (Invima) els atorgui els permisos per a la comercialització del producte.

Nous espais de reincorporació

L’incompliment dels compromisos establerts pel Govern Nacional en els Acords de Pau de l’Havana el 2016, com els de l’assistència alimentària, mèdica i educativa, així com el difícil accés i sortida de l’ETCR per la disminució del cabal del riu Arquía, en algunes èpoques de l’any, sumat als alts costos que això representava, van portar “al fet que més de la meitat dels 471 excombatents que van arribar a l’ETCR de Vidrí, prenguessin la determinació d’anar-se’n a altres municipis o regions per buscar millors condicions de vida” (ColombiaCheck, 05 de febrer de 2019).

Davant aquesta situació, el Govern Nacional va decretar el seu tancament, la qual cosa va provocar que els excombatents perdessin els beneficis que, en principi, els havien promès. Per això, la conformació de diferents associacions demanen al Govern que siguin reconegudes com a ETCR i que es compleixin els compromisos establerts en els Acords de l’Havana.