(Imatge de Julio Pineda Díaz / Facebook personal)

Per Leonel Ayala

A l’alba del 4 de setembre, va ser trobat lligat de mans, amb senyals de tortura i perforacions de bala al seu cap, l’activista per la pau, membre de Món sense Guerres i sense Violència (MSGySV), Julio Andrés Pineda Díaz. Aquest assassinat es produeix enmig de la creixent violència que tant de dolor i sofriment estan causant al poble hondureny.

Les restriccions a la lliure mobilitat ciutadana, com a estratègia governamental per al control de la pandèmia COVID-19, no impedeix l’auge del narcotràfic, massacres constants, segrestos i desaparicions de líders populars; especialment dels que defensen els drets dels pobles originaris.

Julio Pineda, de trenta-cinc anys, advocat de professió, va ser un dels portaveus de la primera Marxa Centreamericana per la Pau, que va recórrer les principals ciutats de la regió el setembre de 2017. Per a les pròximes eleccions de l’Equip Coordinador Mundial de Món sense Guerres i sense Violència, hauria estat candidat per Hondures, per participar en aquest procés mundial que tria reconeguts pacifistes de més d’un centenar de nacions, on aquesta organització té presència.

En un pronunciament de MSGySV Hondures, es denuncia aquest assassinat i s’exigeix a les autoritats la ràpida recerca i càstig dels responsables. A més, sol·licita als organismes internacionals i als països cooperants que fan donacions, préstecs i altres ajudes, que suspenguin aquests beneficis a l’actual govern d’Hondures, perquè només han servit per incrementar la corrupció i altres formes de violència.