Un grup de 37 metges cubans i 15 infermeres que treballaran als hospitals de campanya establerts per l’exèrcit italià a Llombardia han aterrat a Itàlia. Van arribar directament de l’Havana per a ajudar als seus col·legues italians en aquests dies difícils.

Han arribat a Llombardia, just en l’epicentre de l’epidèmia de Covid-19, on el nostre sistema de salut està en crisi des de fa dies, i a Llombardia el nostre personal mèdic, malgrat els continus i enormes esforços, està sofrint molt i ja no és suficient per a fer front a l’emergència sanitària. Aquests metges s’uniran a una dotzena de metges xinesos que també van arribar avui a Milà.
La seva destinació final és el nou hospital rural que es construirà a Bèrgam, la província de Llombardia més afectada pel Covid-19.

Es tracta de personal mèdic altament especialitzat, amb una llarga experiència en el tractament de malalties infeccioses, alguns membres d’aquest equip mèdic en el passat també s’han trobat treballant per a frenar les epidèmies d’Ébola a Àfrica. Mentre esperen que tot estigui llest per a ser transferits a l’hospital de Bèrgam en construcció, inicialment aniran a l’hospital de Crema.

Itàlia no és l’únic país que es beneficia de la solidaritat cubana. De fet, el Ministeri de Salut Pública de Cuba ha anunciat que hi ha 37 països als quals s’ha enviat personal sanitari per a fer front a la propagació del virus. Es parla de més de 1450 metges cubans que en els últims dies han estat enviats per tot el món per a tractar aquesta pandèmia de coronavirus.

Actualment hi ha poc menys de 50 mil professionals cubans a tot el món i més de la meitat d’ells són mèdics. Les seves bates blanques, igual que a Itàlia, es troben actualment a Europa (Rússia i Portugal), en unes 30 nacions d’Àfrica, a les regions del Pacífic, a l’Orient Mitjà i a Àsia oriental i en més de 20 països d’Amèrica Llatina i el Carib per a donar suport i suport sanitari en aquests temps de greus crisis.

És un servei d’enorme valor, el que presten els serveis de salut cubans a tota la humanitat, desplegat per milers de persones per al món en aquests dies de gran emergència.
Juntament amb els metges hi ha infermeres, tècnics, graduats amb diverses especialitzacions, enginyers i personal de suport.
«Es tracta de personal altament qualificat que ja ha lluitat contra l’Ébola i que sap com tractar aquest tipus de malalties», va anunciar Gallera, qui va afegir que de moment «aniran a alleujar la situació a l’hospital de Crema».

L’ambaixador cubà a Itàlia, Josè Carlos Rodriguez Ruiz, va confirmar fa uns dies el recordatori a Gallera i al nostre govern, promogut també per l’Associació Itàlia-Cuba, d’acceptar l’ajuda de les autoritats sanitàries cubanes competents.
«Aconseguim recuperar un grup de metges per a fer eficient i eficaç l’hospital de Bèrgam, la construcció del qual es va frenar ahir per falta de personal», va explicar el president de la regió de Llombardia, Attilio Fontana. I va continuar: «Era inútil construir una catedral en el desert. Ara, després de rebre la confirmació dels metges, els treballs es reprendran».