L’Ajuntament de Barcelona ha posat a la disposició de la comunitat Makers el potencial dels Ateneus de Fabricació Digital per a produir, mitjançant la tècnica d’impressió 3D, alguns dels equips de protecció individual i material sanitari més demandats per la comunitat mèdica i pels sectors més exposats al contagi del virus Covid-19.

L’avanç de la pandèmia ha comportat l’escassetat d’equips de protecció individual (EPIS) i material sanitari, fet que dificulta les mesures de prevenció i protecció dels equips mèdics i dels treballadors i treballadores que es troben més exposats en el contagi, com són el personal de seguretat, serveis socials, residències de gent gran i, inclòs, el de mercats o comerços i personal de neteja. Davant la situació crítica de desproveïment d’equips, la comunitat maker i l’Ajuntament de Barcelona s’han coordinat per a donar resposta a la demanda dels centres sanitaris i els serveis de proximitat. El dilluns es va iniciar la fabricació de viseres per a pantalles de protecció facial, i es preveu una producció aproximada de 80 unitats diàries a les quals cal sumar les que fabriquen particulars amb impressores 3D en els seus propis domicilis. Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament demostra el seu compromís per a humanitzar la tecnologia i posar-la al servei de la ciutadania i dels quals més el necessiten.

La comunitat maker, formada per professionals de diferents sectors com el sanitari, científic, d’enginyeria o disseny, s’ha organitzat de manera telemàtica i sense ànim de lucre per a desenvolupar solucions ràpides i eficaces davant la manca de EPIS i material mèdic per a fer front a l’actual emergència sanitària. Amb una coordinació estatal, s’han desenvolupat subgrups per províncies i zones. L’Àrea Metropolitana de Barcelona es gestionarà des dels Ateneus de Fabricació Digital i la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.

L’Ajuntament de Barcelona, coneixedor del treball de la comunitat maker i conscient de la urgència sanitària i la manca d’aquests materials, ha ofert els seus equipaments, maquinària i personal per a produir i distribuir dispositius indispensables per a evitar el contagi i la propagació del virus. Després de dies de coordinació, planificació i organització, aquest dilluns es va iniciar la fabricació de viseres per a pantalles protectores facials i, en els pròxims dies, quan els prototips siguin validats per tècnics sanitaris, i sempre que els recursos dels Ateneus ho permetin, es començarà la d’obridors de porta, màscares i protectors oculars.

Als 5 equipaments que conformen la xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, Les Corts i Gràcia) cal sumar dos espais més habilitats per l’Ajuntament de Barcelona: el Punt Multimèdia Fab Casa del Mitjà i el servei de Prototipatge de Barcelona Activa (BASA). Aquests espais han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models i queda a disposició la resta de maquinària en el cas que fos necessària, entre les quals s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil, fresadores de precisió i fresadores CNC de gran format. Un equip de 20 empleats i empleades treballen, presencial i telemàticament, realitzant funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament de Barcelona demostra i reforça el seu compromís per a promoure un model d’innovació més just, sostenible i que millori la qualitat de vida de les persones. Es tracta d’un clar exemple del qual comporta l’humanisme tecnològic, que garanteix que la tecnologia s’aplica per a millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania i dóna resposta als principals reptes que afronta la ciutat i la societat, com és el cas actual d’intentar revertir la situació d’emergència sanitària ocasionada pel virus Covid-19.

Declaracions del director de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació de Barcelona, Jordi Reynés

Declaracions del tècnic de l’Ateneu del Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Andreu Belles