Imatge de René Gomez

Dimarts passat, 18 de febrer, l’Ajuntament de Barcelona va signar l’adhesió al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN).

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau  es va reunir amb la premi Nobel de la Pau 2017 Setsuko Thurlow, supervivent de l’holocaust nuclear d’Hiroshima i una de les principals figures de la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN).

La trobada va tenir lloc en el marc d’una visita de la delegació internacional d’ICAN a Barcelona, Madrid i Andorra per aconseguir sumar suports al TPAN, que necessita la ratificació de 50 països per entrar en vigor i que ja ha assolit la xifra de 35 països signants.

A Barcelona aquest acord d’adhesió es va aconseguir; s’havia dut al Ple de l’Ajuntament on va ser aprovat amb els vots a favor de tots els partits, excepció del PP.

En la seva declaració institucional, Barcelona fa seva la campanya de l’ICAN, una coalició de 540 organitzacions, en més d’un centenar de països, i expressa la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears. Igualment, exigeix als estats del món que es comprometin, d’una manera clara i precisa, amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap a aquest assoliment.

 

Imatges de René Gómez

Aquesta signatura ha estat possible gràcies a l’impuls continuat dels Hibakusha, (supervivents dels bombardejos nuclears dels EUA al Japó), que fan una crida a l’ONU i al món perquè mai es repeteixi el desastre d’un atac nuclear.

El 2007  la campanya ICAN es va posar en marxa. Món sense Guerres i també Pressenza, es van unir a aquesta campanya. El juny de 2018, en el Fòrum Humanista de Xile, es va presentar el Documental «El Principi de la Fi de les Armes Nuclears».

Aquest documental ha estat difós a través de la 2a Marxa Mundial per la Pau i la Noviolència, que ha dut aquest missatge d’un cap a l’altre del món.

El mes de novembre, es va aprofitar l’arribada del Peace Boat (vaixell de la Pau Japonès) i del Bamboo, un veler que navegava per la Mediterrània, per una Mar de Pau i lliure d’armes nuclears, i es va projectar el documental. A l’esdeveniment foren convidades diferents associacions que treballen per la Pau i el Desarmament, així com David Llistar, Regidor de Justícia Global i Cooperació de Barcelona, en absència d’Ada Colau. En el vaixell de la pau, entre els diversos ponents, Llistar va expressar el seu compromís de donar suport a aquesta causa.

Aquest dijous, 20 de febrer, es va produir una altra trobada en el Museu d’Història de Barcelona amb la presència del vicepresident regional d’Amèrica Llatina de l’Associació Internacional de Metges per la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), Carlos Umaña; l’alcalde de Granollers i president de Majors for Peace a Europa, Josep Mayoral, i l’exdiputat de Podemos, Pedro Arrojo, entre altres.

En aquest context va ser presentada la campanya “Construïm la pau de les ciutats del món” que pot seguir-se a les xarxes socials #prohibimarmesnuclears i  #ciutatsdepau.