L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha reunit amb la premi Nobel de la Pau 2017 Setsuko Thurlow, supervivent de l’holocaust nuclear d’Hiroshima i una de les principals figures de la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN). La reunió cerca refermar el compromís de Barcelona per la prohibició de les armes nuclears.

La trobada s’ha fet en el marc de la Campanya per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), de la qual Thurlow, supervivent d’Hiroshima, és una de les principals figures.

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports ha aprovat una declaració institucional que insta el Govern de l’Estat espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per l’ONU.

Thurlow visita Barcelona, Madrid i Andorra per aconseguir sumar suports al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), una iniciativa adoptada en el si de les Nacions Unides que fins ara ha estat impulsada per 122 països i ha estat ratificada per 35 d’ells. Perquè el text entri en vigor cal la ratificació de 50 països.

Setsuko Thurlow, de 88 anys, és una activista en favor del desarmament nuclear i hibakuska japonesa-canadenca, supervivent del bombardeig a Hiroshima del 6 d’agost de 1945, quan tenia 13 anys. Ha dedicat la seva vida a compartir el seu testimoni sobre les conseqüències catastròfiques que tindria una guerra nuclear i s’ha reunit amb diferents líders mundials per aconseguir avançar cap a una desnuclearització mundial i efectiva. A la trobada també ha participat la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, així com el vicepresident regional d’Amèrica Llatina de l’Associació Internacional de Metges per la Prevenció de la Guerra Nuclear (IPPNW), Carlos Umaña; l’alcalde de Granollers i president de Mayors for Peace a Europa, Josep Mayoral, i l’exdiputat Pedro Arrojo, entre d’altres.

La trobada coincideix igualment amb l’aprovació aquest dimarts a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona d’una declaració institucional que insta el Govern de l’Estat espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) aprovat per l’ONU. En aquesta declaració institucional, Barcelona fa seva la campanya de l’ICAN, una coalició de 540 organitzacions en més d’un centenar de països, i expressa la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears. Igualment, exigeix als estats del món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment.

El Plenari del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ja va aprovar al març del 2015 una declaració institucional a favor del desarmament nuclear amb motiu de la Conferència de Revisió del Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP) celebrada a Nova York aquell any. Igualment, a finals de 2015 l’alcaldessa va rebre una representació de les víctimes dels bombardejos sobre la ciutat japonesa d’Hiroshima amb motiu del 70è aniversari.

Servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona
http://www.barcelona.cat/premsa