Greta Thunberg era «l’estrella» convidada, amb tot el potencial mediàtic que la segueix. Però l’esdeveniment més cridaner va ser l’extraordinària mobilització als carrers de Madrid.

La multitudinària Marxa pel Clima, el divendres 6 de desembre, va reunir unes 500.000 persones. Els participants van arribar des de diverses latituds, a peu de carrer es va posar de manifest la gran diversitat cultural, de races i edats. La marxa es va fer coincidir amb la cimera social pel clima, COP25, que s’està celebrant a Madrid des de dilluns passat.

 

(Imatges de Pepi Muñoz i Juan Carlos Marín)

Amb la finalitat que es prengui consciència de l’emergència mundial en la qual vivim, enfront de la inacció de governs, diverses organitzacions, plataformes i moviments socials, sindicals i ambientals, es van unir en un sentiment, idea i acció comuna. La consigna dels manifestants va ser l’emergència climàtica; volen pressionar als dirigents mundials i dir-los que és el moment d’actuar.

Ha arribat un moment en què la tecnologia penetra virulentament en la naturalesa amb una potència mai vista. No es tracta solament de fer el negoci del segle venent cotxes elèctrics, es tracta d’un veritable canvi de rumb. Enfront de la contaminació i destrucció dels ecosistemes del planeta, en una proporció mai vista, es necessita un nou paradigma.