Estem assistint a un moment de mobilització social generalitzada en moltes ciutats de tot el món que sembla estar guanyant força a mesura que els números augmenten i les demandes es tornen més clares, encara que comencin amb una resposta molt particular a un acte el govern (augment dels preus de combustible o de transport, la corrupció, l’autoritarisme) i en breu inclouen tot el sistema d’opressió i deshumanització, anys d’austeritat per als pobres i la concentració de la riquesa per als rics, guerres, la violència en totes les seves formes, tot això es converteix en un crit profund: aquest sistema ha de canviar.

Potser les comunicacions internacionals i la conscienciació sobre qüestions comunes, especialment entre els joves, s’han vist reforçades per l’acció de grups mediambientals com els divendres de Greta per al futur i l’extinció de la rebel·lió i menys visibles en els mitjans de comunicació, però igualment importants en termes dels riscos compartits per tota la humanitat, pel treball coordinat d’activistes antinuclears a tot el món amb la intenció d’aconseguir la prohibició de les armes nuclears a través de la ratificació del tractat de prohibició de les armes nuclears.

Tal vegada la qualitat simultània de les protestes és simplement una prova que la gent ha arribat al punt de ruptura i ja no pot tolerar la violència, la discriminació, l’opressió, la competència, la falta de solidaritat, i podem entendre-la com una resposta a la crueltat del capitalisme neoliberal.
Tal vegada l’ascens dels autòcrates i feixistes trastornats, la presa de governs, la traïció als seus aliats, la direcció d’un genocidi d’immigrants, han portat ressons de l’estat d’assumptes anteriors a la Segona Guerra Mundial.
O, potser, una nova sensibilitat, un nou esperit, una nova inspiració i un nou humanisme estan creixent en els cors dels pobles, que comencen a veure més enllà de la rebel·lió, més enllà de les protestes, i més enllà de les seves vides individuals, somiant, albirant, només per a veure com el món podria ser diferent, compassiu, just, segur per a tots, no violent, significatiu, ple d’alegria i solidaritat.
El més probable és que tot l’anterior, i molts altres factors subtils es mostraran en el procés.
Alguns fragments de tot el món

Xile

Quatre milions de persones van estar ahir als carrers de Santiago i altres ciutats demandant canvis en el draconià règim neoliberal del President Piñera. L’espurna va ser un augment en el preu dels passatges del Metre al qual els estudiants van respondre enèrgicament, però la resta de la població va seguir per a incloure temes de salut, educació, pensions, etc. en les majors manifestacions mai vistes al país.

 

Haití
Els manifestants contra el govern porten diversos mesos exigint canvis, denunciant la corrupció i l’abjecta pobresa imposada a la població.

Catalunya

Hi ha hagut manifestacions massives contra les llargues penes de presó imposades pels tribunals espanyols a membres del Govern català després de la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya.

França

Els Gilets Jaunes (armilles grogues) han estat als carrers de moltes ciutats franceses durant mesos, inicialment protestant per un augment en el preu del combustible, però ampliant el mandat per a incloure altres problemes socials i exigint canvis en el sistema.

Regne Unit

Més d’un milió de persones van sortir als carrers per a protestar contra la forma en què el govern està duent a terme el procés del Brexit i exigint un vot popular, una última paraula sobre si el Regne Unit abandona realment la UE i sota quines condicions.

Hong Kong

Inicialment desencadenada per una sentència que permetia que els criminals poguessin ser enviats als tribunals de la Xina continental per ser jutjats (ara retirats per funcionaris de Hong Kong), el moviment ha mantingut una presència constant als carrers durant diversos mesos, afegint altres demandes, en particular, un pas cap a la democràcia completa.

Algèria

La “revolució dels somriures” ha vist la gent als carrers durant diversos mesos, el que condueix a la caiguda del règim corrupte anterior i les negociacions contínues amb un exèrcit no cooperatiu per a un nou govern que respon a les necessitats de la població.

Líban

Les protestes no sectaris estan tenint lloc a tot el país en resposta als impostos previstos pel govern sobre la gasolina, el tabac i les trucades telefòniques en línia, com a través de WhatsApp.

Equador

Els augments de les tarifes de transport liderades per l’FMI i de l’austeritat neoliberal del president Lenin Moreno van portar a manifestacions massives i a la participació de la població indígena. Malgrat l’aparent tornada enrere del govern, els problemes greus estan encara en el seu lloc i la població es manté en alerta alta.

Marroc

Les protestes socials van començar a 2017 denunciant les mesures econòmiques, l’escassetat d’aigua i la repressió violenta del règim, però els problemes continuen donat que les mesures introduïdes pel rei han agreujat els problemes existents.

Egipte

Les protestes contra el govern del president el-Sisi han tingut lloc en diverses ciutats egípcies importants, però s’han trobat amb una forta resposta policial i violacions dels drets humans, segons Amnistia Internacional i altres organitzacions.

 

Rússia

Hi ha hagut manifestacions a favor de la democràcia, principalment d’estudiants, seguides de les detencions i judicis inundats de joves.

 

La llista continua. Els jubilats de l’Iran, els mestres nord-americans, l’enderrocament del govern de corruptes al-Bashir, les manifestacions massives de la República Txeca contra la corrupció, protestes contra el govern de l’Iraq, etc.

Aquestes imatges parlen per si soles