Les ciutats de Barcelona, Madrid, Saragossa, València, Milà, Nàpols, Bolonya, Siracusa, Latina i Palermo han celebrat el dia 9 de febrer una cimera a Roma per teixir una aliança i reclamar als governs espanyol, italià, i també a la Unió Europea, que aixequin immediatament els bloquejos administratius de les organitzacions no governamentals de rescat marítim a la zona de recerca i salvament (SAR) del mar Mediterrani i que obrin els ports per a l’acollida de persones rescatades al mar. Les ciutats reunides representen a més de 12 milions de persones.

En un manifest conjunt, i sota el títol “Crida d’alcaldes i alcaldesses per salvar Europa de si mateixa” demanen que es protegeixin els drets humans de les persones que fugen de la violència armada i de la falta d’oportunitats i que es gestionin els fluxos migratòries d’una manera coordinada entre els diferents nivells de govern. Insten Europa que no incompleixi les lleis de salvament. “Hem de salvar Europa de si mateixa. Ens neguem a creure que la resposta europea davant aquest horror sigui la negació dels drets humans i la inacció davant el dret a la vida. Salvar vides és innegociable i no autoritzar les sortides dels vaixells o negar-los port d’arribada és un crim”, diu el manifest que han presentat de forma conjunta.

A la trobada de ciutats també hi ha participat diferents ONG de salvament marítim que s’han vist afectades per les polítiques de bloqueig, Open Arms, Sea Watch i Mediterranea. Aquestes organitzacions han patit les últimes setmanes la denegació administrativa per desenvolupar les tasques de salvament marítim humanitari.

manifestROMA