El Teatre Palladium, en el cor de la Garbatella, un dels barris de Roma que s’ha mantingut amb una ànima més popular, té una capacitat per a 500 seients. Però això no va ser suficient, alguns es van quedar fora, altres van asseure al terra, altres es van quedar dempeus i no per a assistir a un espectacle. O millor dit, l’espectacle al principi era una representació en la qual la solidaritat, la lluita contra la injustícia, el desig de superar-la, es va fondre amb un missatge senzill i directe: “No has d’estar sol”. “Hem d’enfrontar les desigualtats i els mals del planeta junts, contra aquells que les determinen”. I per a posar-ho en escena, adolescents, nens i nenes capaces d’impressionar-se.

Però el punt culminant de la llarga vetllada va estar vinculat a una iniciativa ja en preparació, el llançament de la candidatura del poble de Riace i del seu alcalde exiliat, Mimmo Lucano, al Premi Nobel de la Pau. Ja hi ha molts acadèmics i representants polítics que han signat la crida i molts ciutadans comuns i corrents, i organitzacions que simplement volen donar suport a la proposta (les referències estan en www.left.it). A Itàlia, però també en diversos pobles europeus, perquè el cas Riace fa temps que ha travessat les fronteres nacionals i s’ha convertit, amb totes les seves contradiccions, en un exemple de com la construcció de ponts és més eficaç que la construcció de murs i filats de pues.

La vetllada, organitzada per Left, VIII Municipi de Roma, Xarxa de Municipis Solidaris (ReCoSol), CISDA (Coordinació Italiana de Suport a les Dones Afganeses), Un Pont Per i uns altres, va comptar amb la presència de personalitats de la cultura i l’entreteniment, polítics i persones compromeses amb la defensa d’un model de societat diferent. Entre els ponents es trobaven el president de la Regió del Laci, Nicola Zingaretti (candidat a secretari del PD), l’eurodiputada Eleonora Forenza (Refundació, GUE/NGL), el vicepresident del Parlament grec, Tasia Christodoulopoulou, el pare Alex Zanotelli, el poeta i refugiat de Mali, Soumalia Djawara, el líder dels nòmades, Danilo Sacco, que va presentar una cançó dedicada a Riace. Al no poder estar present, Erri De Lucca ha enviat un breu i esplèndid vídeo en el qual defensa el suport a un Premi Nobel que involucra a tota una comunitat. Per a dirigir la cerimònia, Simona Maggiorelli, directora de Left, AmedeoCiaccheri, president de l’Ajuntament i MimmoRizzuti, de ReCoSol.

És difícil, si no impossible, resumir en poques línies els molts suggeriments i idees per a la reflexió ofertes en aquesta nit, que va tenir com a leitmotiv el concepte filosòfic que concerneix gran part del continent africà de “Ubuntu”, comptat per Pierre Cabeza, activista i president de l’Associació per a la Pau al Congo: un terme difícil de traduir, una forma de viure i relacionar-se amb el món que de fet pren la forma de la idea que cap de nosaltres és alguna cosa excepte en una relació perenne i igualitària amb els altres. Més de tres hores d’intervencions, en les quals la història del petit poble de la costa jònica calabresa ha estat represa des de diferents i particulars punts de vista: el d’un país que ha derrotat tants prejudicis, el d’un lloc condemnat a la marginalitat i atacat per una repressió violenta i, en certa manera, sense sentit, el d’un lloc que s’ha convertit en un símbol pel qual dec/devem, en molts sentits, reaccionar.

I la commovedora i apassionada intervenció de Mimmo Lucano, interrompuda contínuament per les llargues ovacions, va ser la resposta adequada per a aquells que volguessin destruir aquesta experiència, que a Europa central es considera simplement extraordinària. Lucano ha triat, una vegada més, no callar. Per a comptar i ser contat en una història personal i política que ho ha vist compromès durant vint anys, sempre amb el suport dels seus conciutadans que l’han reelegit alcalde en tres ocasions, però amb massa freqüència amb l’oposició de les institucions centrals. Parlant directament amb Zingaretti, assegut en la primera fila, l’alcalde injustament exiliat va comptar com els atacs a Riace, els controls obsessius, els intents de soscavar el seu potencial per sumar, havien començat amb el govern anterior, amb Minniti. Lucano es va sentir directament ofès pel fet que una persona que professa ser democràtica, a més de compatriota seu, quan era ministre ho havia citat per a demanar-li aclariments sobre la gestió dels projectes, i després només van deixar als funcionaris reunir-se amb ell. I amb una espontaneïtat inesperada va preguntar per què el mateix ministre que va demanar inspeccions, que ha bloquejat fons per a projectes durant dos anys (els operadors no reben salaris des de fa mesos), ara es declara al costat de Riace. Estava equivocat en el passat o ho està ara? I va afegir que considerava inacceptable que, d’una banda, es copegés a un país, la seva experiència i la seva persona simplement per haver practicat l’acolliment, mentre que els acords amb Líbia enviaven a milers de persones a morir en els camps de concentració d’aquest país. Qui va cometre el crim més greu? L’alcalde que va celebrar un matrimoni i per aquesta raó va ser acusat d’ajudar i instigar a la immigració il·legal, o els ministres que van denigrar a les ONG, van impedir el rescat en el mar, van tancar ports i van finançar als botxins a Líbia?

Els incessants aplaudiments per cada afirmació en aquest sentit es van alternar amb veus aïllades de protesta d’aquells que pensen que en l’era Salvini no es pot atacar a Minniti, no acceptant la idea que l’arribada de la Lliga és el resultat de les polítiques infames del seu predecessor en el Ministeri de l’Interior. El discurs d’Eleonora Forenza també va ser molt dur i, com a diputada, va parlar dels llocs la visita dels quals es nega a altres ciutadans, dels CPR (Centres Permanents de Retorn), de les històries individuals recollides entre els quals van arribar i es van trobar sense drets, de les vicissituds d’explotació que, com a Calàbria, també ocorren en la seva Puglia, convidant a tots a rebel·lar-se, a convertir-se en partisans perquè el que està sorgint és una resistència real. A la sortida, el que escriu va tenir l’oportunitat d’intercanviar unes paraules amb Mimmo Lucano, amic i company de tota la vida. Ho vaig trobar cansat però no domat, decidit a no rendir-se i, sobretot, després de la nit en el Palladium, menys sol.

P.D. A la tarda, el President de l’Ajuntament, Amedeo Ciaccheri, va atorgar la ciutadania d’honor a l’Ajuntament que administra Mimmo Lucano. Ràpida la reacció de l’alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, que va impugnar la mesura afirmant, amb raó, que no estava en el poder del President conferir una ciutadania. Atès que l’alcaldessa té raó des del punt de vista jurídic i administratiu, per què, com va ocórrer gairebé simultàniament a Milà, no es responsabilitza de llançar la proposta a la ciutat que “tan diligentment” administra? O pensa sobre això com els seus aliats els regidors salvinianos?