Com a moltes altres ciutats del món, un dels principals problemes que ha d’abordar en aquests moments l’Ajuntament de Barcelona és l’encariment dels habitatges de lloguer, aquesta pujada comporta l’expulsió dels veïns que no poden afrontar el nou lloguer i fins i tot el desnonament de famílies per dificultats en el pagament. Els preus del lloguer estant augmentat per sobre del 10% anual, degut a l’increment de la demanda perquè molt joves no poden accedir a l’habitatge de compra i a una llei d’arrendaments urbans que desprotegit a l’arrendatari amb una duració del contracte de nomes 3 anys, però sobre tot a una tendència mundial d’inversió en edificis d’habitatges i gentrificació de les ciutats expulsant als veïns de tota la vida. L’alta rendibilitat del lloguer fa que al voltant del 35% de les vivendes de segona mà les comprin inversors. Aquesta demanda per inversió, és la principal causa de l’increment del preus del lloguer.

Per donar resposta als ciutadans, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el projecte APROP (El programa Allotjaments de PROximitat Provisionals), un projecte innovador per reforçar les polítiques d’habitatge i evitar l’expulsió de veïnat dels seus barris.

Es tracta d’edificis prefabricats, el que permet la seva ràpida construcció i arriben a la capital catalana després de mesos de feina i d’anàlisi detallat de projectes similars que funcionen des de fa anys a d’altres grans ciutats com Àmsterdam, Copenhaguen, Vancouver o diverses ciutats del Japó. El programa arrencarà abans que acabi l’any a tres dels districtes de la ciutat amb més problemes de gentrificació.

Aquesta és una manera més ràpida de construir, que garanteix els estàndards de qualitat i té la voluntat d’ampliar el parc públic d’habitatge i evitar l’expulsió de veïns i veïnes dels seus barris. Els blocs que es construeixin es repartiran pel conjunt de la ciutat, combinaran diferents perfils de residents i està previst que en alguns casos incloguin equipaments públics per reforçar la seva vessant comunitària. De fet, la intenció és desenvolupar el programa de la mà d’entitats de la ciutat, amb les quals està previst compartir els detalls del programa en una jornada monogràfica que se celebrarà en els propers dies. Fins ara ja s’ha compartit el projecte amb l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) o la Fundació Hàbitat 3, entre d’altres. La iniciativa ha comptat igualment amb l’impuls del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona.

Aquesta primera prova arrencarà amb un pressupost de 5,3 milions d’euros i la construcció d’un total de 92 allotjaments (21 individuals i 71 dobles) per a prop de 250 persones. Aquestes promocions s’aixecaran en tres solars diferents dels districtes que concentren un major problema de gentrificació: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, tot i que la previsió és que s’estenguin progressivament a solars de tots els districtes de la ciutat. El programa no substitueix les promocions que ja estan previstes i que suposen que a finals de mandat hi hagi un total de 4.000 habitatges fets o en procés, sinó que complementen l’esforç municipal que s’està fent per donar resposta a un dels principals reptes que afronta actualment la ciutat de Barcelona: l’habitatge.

Construir un habitatge públic requereix entre sis i set anys, segons els casos, des que s’inicien les feines administratives fins que l’habitatge està preparat per entrar a viure-hi. Amb el nou sistema que proposa l’APROP aquest temps es redueix a uns nou mesos i això permet oferir una resposta temporal fins que les noves promocions entrin en servei. A més a més, el fet que aquests allotjaments siguin transportables permet mobilitzar una sèrie de solars que actualment estan buits, a l’espera de construir els equipaments pels quals estan reservats, i que en cap cas seran substituïts.