Les 2es JORNADES de mitjans de comunicació independents i moviments socials que es van celebrar el proppassat dijous 22 de juny, d’11 a 21 h, a Calàbria 66 van comptar amb una gran participació, amb més de 40 agrupacions, moviments socials i mitjans. Participació que fou superior a l’estimació prèvia a les inscripcions.

En les sessions del matí van concórrer diversos mitjans de comunicació: SICOM, Catalunya Plural, Directa, diari Jornada, TV La Mosca, Ràdio Contrabanda, Fotomovimiento, TV de Sans La Bruixa, Ulls per a la pau i Pressenza, amb participants procedents de Berlín, Budapest, Viena, París, Roma, Milà, Brussel·les, Atenes, Medellín, Lima, Santiago de Xile i Cuba. En total al voltant de 80 assistents, entre els quals es trobaven també membres de diverses agrupacions i moviments socials.

Després de la presentació dels participants, l’intercanvi d’opinions i idees es va basar en un qüestionari de 4 preguntes que van ser tractades en grups d’intercanvi.

Resumim la situació actual en matèria de comunicació mitjançant diverses cites que fan referència al monopoli i a la manipulació mediàtica.

“Avui dia, més de dues terceres parts de la premsa occidental pertany a només 14 grups (21st Century Fox, Bertelsmann, CBS Corporation, Comcast, Hearst Corporation, Lagardère Group, News Corp, Organizaçõés Globo, Sony, Televisa, The Walt Disney Company, Estafi Warner, Viacom i Vivendi). En aquest moment, l’aliança constituïda entre Google Media Lab i First Draft està creant vincles entre tots aquests grups, que ja es trobaven en posició dominant.

A més a més, en aquesta entesa mediàtica es troben les 3 principals agències de premsa del planeta –Associated Press (AP), l’Agence France-Presse (AFP) i Reuters–, la qual cosa li garanteix una posició hegemònica en matèria d’informació. És evident que es tracta d’un cas d’«enteniment il·lícit». Però el seu objectiu no és uniformitzar preus sinó uniformitzar les ments, imposar un pensament ja dominant.” (1)

“Els mitjans han aconseguit convertir-se en els ulls a través dels quals cada individu pot veure el món, i així com tots creiem fermament en el que veiem amb els nostres propis ulls, també ens creiem allò que entra a través d’aquests altres ulls, d’abast major, anomenats mitjans de comunicació.”

“Si volem afavorir un veritable canvi cultural, caldrà treballar per desemmascarar la manipulació mediàtica que condiciona la subjectivitat, perquè bona part de la vacuïtat, la hipocresia i la violència de la cultura moderna, s’alimenten a través els canals mediàtics. En tal sentit, no es tracta de censurar els mitjans de comunicació, sinó de despullar les seves intencions i interessos i de posar de manifest les seves tècniques manipuladores i desarticular el seu poder hipnòtic.” (2)

El fet comú a tots els mitjans que participàvem en les Jornades és la nostra llibertat periodística. Enfront de les corporacions i els poders establerts aquests mitjans independents som petits; però junts podem aconseguir una gran dimensió capaç de fer de contrapès al monopoli de la informació.

A la tarda es va donar pas a les diverses temàtiques de les Jornades: Economia, Gobernança, Sostenibilitat i Medi ambient, Salut, Migracions, Educació, Desarmament i No-violència, Habitatge i Serveis.

Varen participar representants de: Renda Garantida de la Ciutadania, Marea Pensionista, Cooperativa Integral Catalana, Renda Bàsica Universal, AAVV de Sant Antoni, DiEM25, Grup Promotor IOLP 2020 Lliure de Nuclears, RED-RAD Vigilancia Radiactiva, Imago, Nature’s Rights, Ecologistes en Acció, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Marea Blanca, Dolça Revolució, Tanquem els Cie, Espacio del Inmigrante, Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes, Tras la Manta, Sos Racisme, Marea Groga, Fundació Ferrer i Guardia, UCLV, Heritage for Peace, Centre Delàs D’estudis per la Pau, Cultura de Pau, Món Sense Guerres, Abolition 2000, Sostre Cívic, Som Energia,Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Sindicat de Llogaters, etc.

Abans de la cloenda de les jornades es va presentar l’Informe Audiovisual #DDHHFronteraSur que ha estat realitzat per Fotomovimiento, Irídia i Novact.

Finalment es va donar pas a les conclusions i propostes conjuntes elaborades en les diverses taules temàtiques.

La intensitat i riquesa d’aquestes jornades ha estat una mostra que ha posat de manifest el potencial actual d’un ferm activisme cívic i ciutadà capaç de transformar els actuals patrons socials obsolets.

(1) El nuevo Orden Mediático Mundial http://www.voltairenet.org/article195560.html
(2) Encrucijada y Futuro del Ser Humano. Guillermo Sullings

*Article traduït per Joana Alumà